Bécs luxussal csábítja az osztrákokat

Belehúztak az osztrák fővárosban: egy hónapig olyan exkluzív élményeket kínálnak kedvezménnyel az ausztriai lakosoknak, amelyek megélésére máskor nincs lehetőség. Bécs a kezdeményezéssel a gazdaság újraindulását, a munkahelymegőrzést támogatja, utóbbi kapcsán alig több mint tíz nappal az újraindulás után 22 ezer visszatérő alkalmazottat számoltak.

2021. 06. 04. 6:44
Partial lockdown imposed due to Covid-19 in Vienna
VIENNA, AUSTRIA - DECEMBER 29: A view of deserted famous Naschmarkt market as third partial lockdown imposed due to the pandemic allowing only shops for essential supplies to be open in Vienna, Austria on December 29, 2020. (Photo by David Visnjic/Anadolu Agency via Getty Images) Fotó: Anadolu Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetségi kormány támogatásával június végéig tartó forgalomélénkítő kampányt indítottak az osztrák fővárosban, hogy így ösztönözzék a helyi gazdaság újraindulását és biztosítsák a munkahelyek védelmét. Az Éld át a fővárosod! elnevezésű akcióban a belföldieknek szóló különleges ajánlatokkal néhány napos bécsi szabadságolást népszerűsítenek.

Bécsben 50 ezer álláshelyet biztosít a turizmus, az újraindítást támogató akció nagy lehetőség, amelyet a gazdasági kamara is támogat.

A kampány szlogenje szerint olyan élményekhez juthatnak az osztrákok, amelyet nem lehet pénzért megvenni, ez felkelti az érdeklődést – vázolta lapunknak Kovács Balázs az osztrák főváros új lépését a vállalkozások támogatására.

A korábban külképviselet-vezetőként Bécsben élő turisztikai szakértő részletezte, hogy az ausztriai lakhellyel rendelkezőket megszólító akcióhoz tartozó speciális VIP-csomagba árkedvezménnyel kínált exkluzív programok vannak – a „csak most” és „egyszer az életben” felkiáltású lehetőséggel a saját fővárosukat más perspektívából megélni kívánó ausztriai lakosokat várják a bécsi szolgáltatók – fogalmazott.

Lényegében elmaradt a téli szezon Ausztriában, fellélegeztek az újraindulással a szolgáltatók
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Ehhez eddig közel 30 négy- és ötcsillagos szálloda csatlakozott, mint például a Ritz Carlton, a Park Hyatt Vienna vagy a Hotel Sacher és az Imperial szálloda – sorolta Kovács Balázs, hozzátéve, hogy két főre és két éjszakára szóló szálláshely-programcsomaggal már 199 eurótól elérhető, de a legfelső luxuskategóriában sem kerül a kétéjszakás városi kaland többe, mint 499 euró.

– Nem csak a szállodákban függenek a munkahelyek a turizmustól, hanem sokkal több iparágban: a gasztronómiában, a kulturális intézményekben, a közlekedésben, a látnivalókban és természetesen a város kulturális kínálatában.

Csak a bécsi színházi színpadok egy átlagos évben mintegy 300 ezer kultúrarajongót vonzanak – idézte a szakértő Markus Grießler, a Bécsi Kereskedelmi Kamara idegenforgalmi szekciója elnökének szavait.

Az ötletgazda Christian Lerner pedig a kezdeményezés indításakor az osztrák Kuriernak elmondta: tavaly nyáron már kipróbálták a kampányt, akkor tízezer osztrák élt a lehetőséggel, és leginkább a luxuskategória szálláshelyei voltak kedveltek.

Budapest rajtközelben. Jön a fővárosok versengése a külföldi vendégekért
Fotó: Bach Máté

– Bár a tavalyi foglalások a kezdeti várakozásokat alulmúlták, idén bíznak az akció sikerében, abban, hogy sokan látogatnak a vidéki Ausztriából Bécsbe. Arra is építenek, hogy a bécsiek közül is sokan szeretnék más szemszögből megismerni, megélni a saját fővárosukat – mondta Kovács Balázs.

Azt is jelezte: megmozgatta a munkaerőpiacot az osztrák turizmus újraindulása május 19-e után, és

néhány nap alatt a másfél évvel korábbi munkanélküliségi adatokat mérték Ausztriában.

– Május végén 400 ezer állástalant vagy továbbképzésben lévőt tartottak nyilván a munkaügyi hivatalok.

– Utoljára a Covid előtt volt hasonló szinten ez az adat. A turizmus újraindítását követően közel 22 ezer korábbi munkanélküli tért vissza a foglalkoztatottak közé, és további 135 ezer „kurzarbeit” munkaidőben dolgozó állt vissza teljes munkaidőbe. Arra számítanak, hogy nyárig a pozitív tendencia folyamatosan nő – fűzte hozzá.

Tovább enyhítenek

Június 10-től újabb enyhítések lépnek életbe nyugati szomszédunknál. A védőtávolságot a meglévő két méterről egy méterre csökkentik, míg a turistabuszok a korábbi 50 százalékos kapacitás helyett teljes mértékben kihasználhatók. A kulturális és sportlétesítmények befogadóképességük 75 százalékát tölthetik be a korábbi 50 százalékkal szemben. A vendéglátóhelyeken a zárórát este 10 óráról éjfélre módosítják, július elsejével pedig teljesen eltörlik. Az üzletek, uszodák és fitneszszalonok is több látogatót fogadhatnak a jövő hét közepétől, mivel a korábbi 20 négyzetméterrel szemben már csak 10 négyzetméterben határozták meg az egy főre biztosítandó területet. A maszkviselést július elejétől eltörlik, addig a zárt tereken továbbra is használni kell Ausztriában. Fő szabályképpen mindenhol érvényes, hogy a turisztikai szolgáltatások igénybevételéhez a „zöld útlevelet” kell használni, amely június 4-től már digitális formában is létezik Ausztriában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.