Becsengetnek a második hullámban: figyelni kell az óvintézkedésekre

Bár az aktuális vírushelyzet szerint az iskolák hagyományos rendben és helyszínen kezdik az új tanévet, sok minden más lesz, mint korábban. Gyűlnek a kérdőjelek a szülők körében, mert az intézmények nem egyformán kezelik a minisztériumi iránymutatást arra vonatkozóan, hogy a gyerekek és a tanítók, ezáltal a helyi közösségek miként oldják meg biztonságosan és élhető módon a vírus elleni védekezés iskolai körülményeit.

2020. 08. 31. 5:45
null
Keddtől csak kézfertőtlenítés után lehet belépni az épületekbe, és ajánlott a maszk viselete Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden becsengetnek az iskolákban, és várhatóan lesznek feszült helyzetek a tanévkezdés után: a Facebookon például már aktív érdekérvényesítés zajlik abban az egyik, több száz szülőt gyűjtő csoportban, ahol amiatt tiltakoznak, hogy a központi ajánlás ellenére egyes oktatási intézmények kötelezővé akarják tenni a maszk viselését a gyerekek számára az egész napos tanítási időben, sőt akad, ahol a kisebbek és nagyobbak még a tanórán sem vehetik le a védőeszközt.

Ebben a közösségi csoportban is nyomatékosítják, hogy amennyiben ezzel nem értenek egyet a tanulók szülei, jelezni kell az intézmény vezetőjének, mivel a kötelező maszkviselést sem a szaktárca, sem jogszabály nem írja elő ilyen módon az iskolákban, vagyis elrendelése nem jogszerű, ráadásul annak gyerekekre gyakorolt hatása sem biztos, hogy kedvező.

Covidos menetrend

A rendkívüli tavaszt jegyző évben az őszi folytatás sem lesz átlagos: szülők, tanárok arra készülnek, hogy a diákok biztonságosan, az osztályteremben tanulhassanak és újra átélhessék a közösség adta örömöket – ehhez azonban sok dolgot újra kell gondolni. Lapunk olvasóinak a K&H Gyógyvarázs program szakértői is hasznos tanácsokkal szolgálnak, kiemelve, hogy az oktatás menetét alapvetően az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott hetvenpontos egészségügyi tervhez kell igazítani az iskolákban. Felhívják a figyelmet: nemcsak a tanévkezdés és -befejezés időpontja változhat meg az egyes intézményekben, hanem a tanórák helye, az órák közti szünetek hossza, az étkeztetés és az udvari játékok beosztása is.

Keddtől csak kézfertőtlenítés után lehet belépni az épületekbe, és ajánlott a maszk viselete
Fotó: Kurucz Árpád

– Függetlenül attól, hogy teljesen visszaáll-e a megszokott oktatási rend vagy a tanintézmények online tanórákkal is terveznek, ez az iskolai év több szempontból más lesz, mint eddig – fogalmazott Horváth Magyary Nóra, a K&H-csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója. Megjegyezte: bár a visszatérés örömteli lehet, hiszen a gyerekek újra találkozhatnak rég nem látott osztálytársaikkal, a hirtelen megnövekedett társas közeg miatt most még fontosabb az elővigyázatosság.

Fontos a szülői tudatosság

Ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a megbetegedések kockázatát a gyerekeknél, nem árt, ha újragondolt és naponta cserélt tisztasági csomaggal indulnak útnak reggelente – tanácsolják a szülőknek. Eszerint a gyerekek táskáiba mindig kerüljön kézfertőtlenítő kendő, gél vagy spray, az iskolás által kiválasztott mintájú és anyagú maszk, továbbá pótlásként a megszokottnál több íróeszköz, amelyeket naponta érdemes tisztítani.

Hasznos lehet felcímkézni a tan- és tornaszereket, a játékokat, a tolltartókat, sőt még a ceruzákat is, hiszen így elkerülhető, hogy egymás eszközeit elcseréljék és használják az osztálytársak, ami egyébként mindennapos eset.

Újra van lehetőség a csoportos tanulásra és a különórákra is, ám ez esetben sem szabad elfelejtkezni az elővigyázatosságról: amíg tart a jó idő és erre van lehetőség, a leckét a gyerekek inkább a kertben vagy a szabadban készítsék el, és az is kisebb kockázatot jelenthet, ha a gyerekek rendszeresen ugyanazokkal a társaikkal tanulnak együtt – szól az intelem, és ugyanilyen fontos, hogy az iskola utáni tevékenységekről is érdeklődjenek a szülők, ne csak a hagyományos tanítás megváltozott rendjéről.

Nem mindegy például, hogy rossz idő esetén milyen módon tudják a különórákat, fakultációkat, nyelvoktatást, sakktanfolyamot, egyebeket zárt térben is biztonságosan, kisebb létszámban megtartani – magyarán biztosított-e járványügyi szempontból a gyerekek tanítása, nevelése az intézményi kereteken kívül is. Ez az őszies, hűvösebb idő beköszöntével a korábbiaknál sokkal fontosabb kérdéssé válhat.

Szorongó diákok

A szakértők arra is felhívták a figyelmet: idén nemcsak az elsősöknél vagy az új iskolát kezdő gyerekeknél alakulhat ki szorongás a tanévkezdés miatt, hanem azoknál az idősebb diákoknál is, akik több hónap kihagyás után visszaülnek az iskolapadba. Ezért tanácsos odafigyelni a kamaszokra: ha a nyár utolsó napjaiban rossz­kedvet, feszültséget, túlzott izgatottságot tapasztalnak rajtuk a szülők, érdemes többször átvenni, mi is vár a gyerekekre szeptembertől, és újra felhívni a figyelmüket arra, hogy ha a vírus bármely tünetét észlelik magukon vagy társaikon, akkor ne féljenek szólni az osztályfőnöknek.

De nemcsak a gyerekek, a szülők is külön stresszt élhetnek meg a rendhagyó tanulási időszak kezdetén, amíg ki nem alakul az újszerű rutin.

A ­kezdeti bizonytalanság a szülők oldaláról is csökkenthető, pél­dául úgy, hogy ha személyesen nem is, de az internetes platformokon csoportos találkozókat kezdeményeznek, hogy információt cserélhessenek az otthoni vagy iskolai tanulás tapasztalatairól, és olyan tippeket, javaslatokat adhassanak egymásnak, amelyekkel fizikailag és mentálisan is felkészíthetik a gyerekeket, illetve magukat a következő tanévre – mondta a Gyógyvarázs program képviselője.

A fogyasztóvédelem is készült

A családok a napokban szerzik be azokat a tanszereket, amelyeket a diákok az egész tanévben használnak majd a kézügyességet fejlesztő kreatív foglalkozásokon. Az iskolaszerek kiválasztásakor is kiemelt szempont a biztonság, a szeptemberi iskolakezdés előtti vizsgálatukat tehát a magyar gyermekek, fiatalok védelme indokolta. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriuma 2017 óta minden évben ellenőrzi az iskolakezdés előtt a tanszereket. Az idén elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálat megnyugtató eredményt hozott, mivel az iskolaszerek közül ellenőrzött 21 különböző színes ceruza, tempera, krepp-papír, színes rajzlap és fűzőlap mindegyike megfelelt az előírásoknak. Sőt az ideit is bele­értve a legutóbbi három évben végzett ellenőrzések már semmiféle kifogásolnivalót nem találtak a szakboltokban, áruházláncoknál kapható kreatív eszközökben. A szaktárca közölte: a fogyasztóvédelem a továbbiakban is azon dolgozik, hogy a magyar iskolásokat, fiatalokat megóvja az olyan veszélyforrásoktól, amelyek a vásárláskor csak ránézéssel nem állapíthatók meg. Például ellenőrzik a gyártás során alkalmazott színezőanyagokban előforduló veszélyes nehézfémek, lágyítószerek mennyiségét is az eszközökben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.