Bevált a pihenőkártya, felpörgött a belföldi forgalom

A kormány egyik fontos gazdaságmentő lépése, hogy a dolgozók rekreációjának támogatásán túl a járványhatásnak különösen kitett turizmusban nagyon széles körben biztosított gyors bevételeket, ráadásul jelentős összegekben.

2020. 10. 01. 5:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Muszáj élénkíteni a belső keresletet általánosan, valamint az egyes fogyasztási területeken célzott támogatásokkal is. A Covid–19 miatti válság évében másodszor bizonyított az újraindulást követő nyári szezonban a legnépszerűbb kafetéria, a Szép-kártya, amely a jegybank szerint is hatásos, mivel mostani javaslataik között megemlítik a fogyasztásösztönzés további eszközeként.

A kormány tehát sikeresen vetette be az első hullámra adott válaszok között a belföldi turizmust ösztönző Szép-kártyát, amelynek összes adóterhét előbb június 30-ig, majd az év végéig 15 százalékra csökkentette, egyúttal még a tavaszi gazdaságvédelmi akcióterv részeként megduplázta a béren kívüli juttatás idén elkölthető összegeit.

Tavalyi tömeg a Várban. Most a külföldiek helyett magyarokkal kell megtölteni a fővárosi tereket, ez a budapesti piac túlélésének kulcsa Fotó: Éberling András

A döntés telitalálat mindkét oldalon: a legnagyobb kártyakibocsátó, az OTP Pénztárszolgáltató legutóbbi, elérhető adatai szerint idén június–júliusban a cégek hatvan százalékkal több pénzt utaltak el a dolgozók számláira, mint tavaly ilyenkor. A jelentős növekedést a kibocsátó szerint egyértelműen a a belföldi turizmus és vendéglátás megsegítését célzó tavaszi rendkívüli jogszabály-változások idézték elő.

Az MKB Bank a nyár végén jelezte: a biztató évkezdet, majd az április–májusi visszaesések után a nyár különösen kedvező hatással volt a költésekre. Történelmi eredmény született: a pihenőkártya-tulajdonosok száma alapján a második legnagyobb kibocsátónak számító bank Szép-kártyáinak közel tízéves működése során első alkalommal, 2020 júliusában haladta meg az egy havi költések összege a hárommilliárd forintot. Az augusztus újabb csúcsot hozott, amikor a magyar turisták költekezése a kafetéria keretein belül meghaladta a 3,7 milliárd forintot.

Sokaknak adott kapaszkodót a nyári pihenés megszervezéséhez, hogy a munkáltatók éltek a kedvezményes adózású feltöltések lehetőségével Fotó: Bach Máté

Az OTP-nél jegyzett több mint másfél millió kártyabirtokos a nyár első két hónapjában közel negyven százalékkal költött többet, mint egy évvel ezelőtt, ez területenként a dél-dunántúli régióban például júniusban és júliusban 57 százalékos növekedést jelent, illetve a Balatonon is közel másfélszeresére emelkedtek a vállalkozásokhoz befolyt összegek.

Az OTP Szép-kártya birtokosai több mint százmilliárd forintot költöttek el az év első hét hónapjában, ennek közel fele a két nyári hónapra esett – vagyis egyértelmű a kedvező hatás. A munkavállalók kiadásainak célja is bővült a 11 százalékkal több tranzakciószám alapján, ami azért jelentős, mert a korábbinál is szélesebb kört injektált a piacon.

A Szép-kártya a kényszerű tetszhalál állapotában lévő turizmust állította talpra belföldön Fotó: Katona Vanda

A belföldi nyaralási kedv és a kormány által megítélt kedvezmények tehát a lakossági fogyasztás célzott támogatásán túl a vendéglátókat és kereskedőket, a különféle utazással, élményekkel kapcsolatos szolgáltatókat, fürdőket is ösztönözték az aktivitásra, ami abból is látszik, hogy a májusi újranyitás után fokozatosan fölfutott főszezonban csaknem kétszer annyian szerződtek és váltak elfogadóhellyé, mint tavaly nyáron.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.