Bőven van még forrás a munkahelyvédelmi támogatásokra

Érdemes minél több vállalkozásnak igénybe vennie az állami bértámogatást, mivel a rendelkezésre álló keretösszeg csekély része merült ki. Jelenleg közel százezer dolgozó béréhez igényeltek segítséget a munkáltatók a járványhelyzet miatt.

Nagy Kristóf
2020. 05. 19. 19:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem késtek el azok a vállalkozások, akik eddig még nem igényelték, de terveznek élni a kormány gazdaságvédelmi akció keretében meghirdetett, csökkentett munkaidős bértámogatásával. A friss kimutatások szerint a munkahelyek megvédését célzó állami bértámogatás keretösszegének hét százalékára érkezett eddig kérelem.

A 89,7 ezer munkavállaló után igényelt segítség 14 milliárd forintot tesz ki, a programra összesen 195 milliárd forintot fordított a kormány. Eddig közel 6,8 ezer vállalkozás élt a lehetőséggel – mutat rá a Magyar Amerikai Kereskedelmi Kamara, az AmCham a magyar kormánytól beszerzett adatok alapján. Jelezték azt is, hogy a kutatás-fejlesztés támogatását célzó, kutató-fejlesztő alkalmazottak bérfizetésére eddig 506 vállalati igény érkezett a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz, ami 8,3 ezer alkalmazottat érint. Ezzel eddig a rendelkezésre álló 31,6 milliárd forintos keret 18,6 százalékát használták fel, vagyis bőven van még mozgástér más vállalkozások számára is.

Takaréklángon

A csökkentett munkaidő után járó bértámogatás lényege, hogy a járványhelyzet miatt nehézségekkel küzdő vállalkozások csökkentett munkaidőt vezetnek be, a munkavállalók így kieső bérének egy részét pedig az állam állja. A támogatás mértéke legfeljebb a minimálbér nettó összegének kétszerese, azaz 75 ezer forint lehet munkavállalónként. Ez akkor érhető el, ha az alkalmazott keresete legalább nettó 214 130 forint, vagy ennél magasabb összeg. A bértámogatást nem a munkavállaló kapja az államtól, míg a kutatás-fejlesztési tevékenység után járó segítséget a munkáltatónak folyósítja az állam.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.