Coface: Jövőre már érdemben növekedhet a globális gazdaság

Idén 4,4 százalékos visszaesésre számít a világgazdaságban a Coface hitelbiztosító, jövőre azonban már több mint öt százalék is lehet a növekedés – amennyiben nem kerül sor a koronavírus-járvány második hullámára.

Magyar Nemzet
2020. 06. 16. 12:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint négyszázalékos világgazdasági visszaesést prognosztizál a koronavírus-járvány miatt a Coface. A nemzetközi hitelbiztosító jövőre ugyanakkor már 5,1 százalékos növekedéssel számol, ehhez azonban az kell szerintük, hogy ne kerüljön sor a járvány második hullámára. A járvány negatív hatásai miatt a hitelkockázatok világszerte fokozódnak, emiatt a tavalyinál sokkal több cég válhat fizetésképtelenné: az Egyesült Államokban például 43 százalékos, Németországban 12 százalékos növekedés várható ezen a téren.

A világ számos országában májusban már enyhítették az év első hónapjaiban elrendelt korlátozásokat, ennek köszönhetően pedig fokozatosan újraindulnak a gazdaságok; a koronavírus-járvány ugyanakkor sokkolta a világgazdaságot, és a javuló teljesítmény nem fogja ellensúlyozni a negatív hatásokat – fogalmaz a jelentés.

Az ez évre jósolt 4,4 százalékos visszaesés azt vetíti előre, hogy a legutóbbi – 2008-ban kitört – világválságból adódónál komolyabb recesszióra lehet számítani. A jövő évre várható növekedés ellenére több ország, köztük például az Egyesült Államok, az eurózóna államai, Japán és az Egyesült Királyság gazdasága a mostani kilátások szerint 2021-ben még nem dolgozza le az idei hátrányt, a 2019-es GDP-nél 2–5 százalékponttal alacsonyabb eredményt érhet el.

A Coface szakértői szerint több oka van annak, hogy a gazdaságok nem tudnak gyorsan talpra állni. Például a járvány miatti folyamatos bizonytalanság miatt a háztartások óvatosak lesznek, növelni fogják a megtakarításaikat és visszafogják a beszerzéseiket, fogyasztásukat. Emellett sok piaci szereplő felszámolhatja a befektetéseit, vállalkozásait, ráadásul több szektorban, például a szolgáltatásoknál gyakorlatilag visszafordíthatatlan károk akadályozzák az ütemes fellendülést a járvány után.

A járvány negatív hatásait tompító jegybanki és állami lépések ellenére várhatóan minden fejlett gazdaságban növekedni fog a csődöt jelentő vállalatok száma. A Coface előrejelzése szerint az Egyesült Államokban 43 százalékkal, az Egyesült Királyságban 37 százalékkal, Japánban 24 százalékkal, Franciaországban 21 százalékkal, Németországban 12 százalékkal több cég válhat fizetésképtelenné, mint 2019-ben. Drámai forgalomcsökkenés várható a turizmusban, és szintén kedvezőtlenül érinti a globális gazdaságot, hogy jóval kevesebb jövedelmet utalnak haza a külföldön dolgozó alkalmazottak az anyaországba. Tovább rontja a helyzetet az is, hogy az alapanyagok és nyersanyagok ára drasztikusan csökkent a járvány hatására, így a kitermelésük sokkal kevésbé lesz jövedelmező, mint korábban.

A járvány miatt kialakult kedvezőtlen gazdasági helyzetből adódóan sok országban jelentősen fokozódtak a rövid távú, azaz 6–12 hónapos hitelkockázatok, ezért a Coface 71 országot a korábbinál alacsonyabb szintre sorolt a saját osztályozási rendszerében. Ez a hitelbiztosító által rendszeresen vizsgált országok 40 százalékát érintette. A lépés eredményeként a régiós államok közül Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia országkockázata azonos, A4-es szinten van a Coface-nál.

A hitelbiztosító számos ágazatban lát kockázati tényezőt, ilyen sérülékeny ágazatnak minősíti az autóipart, a fémipart, a kiskereskedelmet vagy éppen a textil- és ruhaipart. Vannak persze a válságnak ellenálló szektorok is, a Coface elemzői szerint többek között a gyógyszeripar és a mezőgazdaság is ilyen ágazat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.