Elbizonytalanítja a drágulás az építtetőket

Az építtetők harminc százaléka nem kulcsrakészen, hanem valamilyen közbülső állapotban venné át a kivitelezőtől a házát, majd az építkezést maga fejezné be.

2019. 09. 19. 14:12
null
Építkezés, építőipar, lakás, ingatlan, munkaerő, gazdaság, Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig három év alatt több mint kétszeresére nőtt az elkészülő új családi házak száma. A statisztikai hivatal adatai szerint míg négy éve 4204 egylakásos lakóépületet vettek használatba, tavaly már csaknem kilencezret. A nagyarányú fellendülés hátterében egyértelműen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) vissza nem térítendő milliói, a kamattámogatott hitelek és a kedvező áfaszabályozás áll. Utóbbi azt jelenti, hogy a saját célra építkezők a munkaerő- és az anyagköltségekből legfeljebb ötmillió forintot visszaigényelhetnek, akik pedig generálkivitelezőre bízzák házuk építését, azokra a kedvezményes, ötszázalékos lakás­áfa vonatkozik.

Noha a lakásáfa körüli kérdések ­miatt az idei részadatok alapján már megtört ez a felívelő lendület, egy friss felmérés szerint csaknem minden tizedik magyar szeretne építkezni a közeljövőben. A Berger Házak megbízásából a Pulzus közvélemény-kutató készítette reprezentatív kutatás arra jutott, hogy a fiatalok szívesebben vágnának bele ebbe a nagy feladatba. A 40–55 év közöttiek hét százaléka gondolkozik ilyen lépésen, a 25–39 évesek azonban bátrabbnak tűnnek, a korosztály minden tizedik tagja jelezte, hogy építkezésen gondolkozik.

Még érdekesebb, hogy az építtetők harminc százaléka nem kulcsrakészen, hanem valamilyen közbülső állapotban venné át a kivitelezőtől a házát, majd az építkezést maga fejezné be. A munkák közül elsősorban az alapvető szerkezet és szigetelés biztonságos megoldását, valamint a villanyszerelést bíznák szakemberre.

A burkoláshoz, a festéshez, a szárazépítéshez vagy éppen a homlokzat elkészítéséhez azonban inkább ismeretségi körben keresnének kivitelezőt, sőt sokan rokonoktól vagy barátoktól kérnének segítséget annak reményében, hogy így lefaraghatnak a költségekből.

Nem véletlen a kaláka újbóli térnyerése: szintén a KSH adatai mutatják meg, hogy 2010 és 2018 között összességében harmadával nőttek a házépítés költségei. Ezen belül különösen a munkaerőköltség emelkedett, nyolc év alatt összességében 55 százalékkal, miközben az építőanyagok több mint húsz százalékkal drágultak. Szakértői jelzések alapján az építkezéssel járó kiadások az idén érdemben tovább nőttek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.