Elon Musk vállalkozása eleinte kifejezetten reménytelennek tűnt

Minden eddiginél több autót gyártott a Tesla az elmúlt három hónap alatt, de döcögősen indult a cég útja.

Fellegi Tamás Péter
2020. 10. 03. 19:45
SpaceX CEO and owner Elon Musk celebrates after the launch of a SpaceX Falcon 9 rocket and Crew Dragon spacecraft on NASA's SpaceX Demo-2 mission to the International Space Station from NASA's Kennedy Space Center in Cape Canaveral
SpaceX CEO and owner Elon Musk celebrates after the launch of a SpaceX Falcon 9 rocket and Crew Dragon spacecraft on NASA's SpaceX Demo-2 mission to the International Space Station from NASA's Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida, U.S. May 30, 2020. REUTERS/Steve Nesius TPX IMAGES OF THE DAY - RC29ZG90LKEG Fotó: Steve Nesius
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tesla pénteken közzétette, hogy a harmadik negyedévben 139 300 autót gyártott. Ez persze még messze van az évi húszmilliós tervektől (ami praktikusan ötmilliót jelentene egy negyedévben), azonban a szám minden korábbinál magasabb, miközben a Ford öt-, a General Motors tízszázalékos csökkenésről számolt be a tavalyi időszak hasonló időszakához képest.

Ami a gyártott járművek típus szerinti megoszlását illeti: 124 100 volt a felső-középkategóriába tartozó Model 3 és Model Y, 15 200 pedig a Model S és a Model X, a márka luxustípusai. A Model 3 és a Model Y gyártókapacitásának kiépítése nagy ütemben zajlik: a kínai gyár teljesítménye még csak most van felfutóban, a kaliforniai üzemben is növelik még a termelést a hatékonyság javításával, a Berlin melletti európai gyár építése pedig még csak most kezdődik.

Fotó: AFP

A 2021-es további meredek növekedés ezáltal biztosított, bár egyes elemzők felteszik a kérdést, hogy a kereslet lépést fog-e tartani a növekvő kínálattal. A keresletben mutatkozó esetleges visszaesés ugyanakkor a koronavírus-járvány következménye lenne (ahogy a Ford és a GM csökkenő számai is ennek következményei), azonban

vélelmezhető, hogy a járvány jelenlegi szakaszának lefutása, illetve a vakcina megjelenése és széles körű alkalmazása a jövő év folyamán mérsékli, esetleg meg is szünteti ezt a hatást.

A Tesla mindemellett még el sem kezdte az újabb típus, a Cybertruck pickup gyártását, miközben az előzetes felmérések alapján erős kereslet mutatkozik a típus iránt. A középtávú növekedést pedig a nemrég bemutatott, a tervek szerint 2023-ban induló újabb típusok, köztük egy, a jelenlegi modelleknél jóval olcsóbb jármű piacra dobása biztosíthatja.

A Tesla most már sínen van, jó eséllyel valóban felzárkózhat idővel a legnagyobb gyártókhoz, Elon Musk azonban elmondta, milyen nehéznek látta a helyzetet a Tesla és az űrcége, a Space X indításakor is. Egy korábbi, szeptemberi Twitter-üzenetében jelezte, hogy

az induláskor kilencven százalék körüli esélyt adott arra, hogy a vállalkozások elbuknak, ezért nem is kockáztatta mások tőkéjét: saját előző vállalkozásának eredményéből finanszírozta az indulást.

Kétségtelen azonban, hogy a legnagyobb lépések a technikai fejlődésben rendszerint így történnek, vagyis egy elszánt vállalkozó belefog egy álomnak tűnő cél megvalósításába, és valóban, sok ilyen vállalkozás nem is lesz sikeres, a legelszántabbak azonban elérik a kezdetben alig kivitelezhetőnek tűnő célt, ahogy ez Elon Musk esetében is történt. A vállalkozó az elektronos autózás forradalmasítása mellett az űrhajózásban korábban hihetetlennek tűnő eredményeket is elért: a földre visszatérő és többször újraindítható rakétát fejlesztett ki, és immár ezt használta a nemrég a Nemzetközi Űrállomásra indított, embereket is szállító űrjárműveknél is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.