Előtörlesztjük a paksi hitelt

Megközelíti a kilencvenmilliárd forintot az az összeg, amelyet eddig a magyar fél lehívott a rendelkezésére álló orosz hitelkeretből a Paks II-beruházáshoz. Az igénybe vett pénz nagy részét ugyanakkor már törlesztette is a magyar kormány, vagyis ez után nem kell majd kamatot fizetni.

2020. 02. 19. 5:45
null
Tízmilliárd eurós keret áll rendelkezésre az atomerőmű bővítéséhez Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Friss adatokat ismertetett tegnap a Pénzügyminisztérium államtitkára arról, hogy a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló beruházásra, a Paks II-projektre eddig mekkora összeget hívott le a magyar fél az orosz hitelkeretből.

– Az Oroszországi Föderáció és Magyarország közötti nemzetközi hitelmegállapodás szerint az atomerőmű-építés finanszírozására a hitelkeret megnyitása óta összesen 239 millió eurót (mintegy 78,8 milliárd forint) hívott le a magyar fél, az összegek zömének előtörlesztése már megtörtént – tájékoztatott Tállai András egy parlamenti kérdésre adott válaszban.

Tízmilliárd eurós keret áll rendelkezésre az atomerőmű két új blokkjának megépítésére
Fotó: Kurucz Árpád

Az előtörlesztés ténye azért lényeges, mert egyrészt a szerződés szerint díjmentesen, bármikor teljesíthető, másfelől pedig nem terheli majd kamat. A pénzügyminiszter helyettese emlékeztetett arra is, hogy a nemzetközi hitelszerződésnek megfelelően az egyes években az orosz fél által rendelkezésre tartott, de a magyar fél által igénybe nem vett hitelösszeg után 0,25 százalékos díj esedékes.

Eddig összesen 1,821 millió euró (600 millió forint) rendelkezésre tartási díj megfizetését teljesítette a magyar kormány a szerződésben rögzített módon és határidővel. A 2014-ben született kormányközi megállapodásban tízmilliárd eurós (3300 milliárd forint) hitelkeret szerepel.

A fővállalkozó október elején adta át az új blokkok műszaki terveit a Paks II Zrt.-nek, ennek ellenértéke mintegy 66 milliárd forint volt – ezt a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter idézte fel egy másik képviselői kérdésre adott válaszban. Süli János emlékeztetett arra is, hogy az ősszel átnyújtott iratok annak a mintegy 300 ezer oldalas műszaki tervdokumentációnak a részét képezik, amelyek az új paksi blokkok létesítési engedélykérelméhez szükségesek.

A tervdokumentáció összeállítása párhuzamosan zajlik a felvonulási terület létesítményeinek kivitelezésével. A miniszter kiemelte, hogy a két új blokk megépítése szükséges a magyar villamosenergia-termelés jövőbeli bázisának megteremtéséhez.

A 2400 megawattos kapacitás az évszázad végéig állít elő szén-dioxid kibocsátása nélkül áramot, s hozzájárul a magyar fogyasztók energiabiztonságához, egyszersmind Magyarország versenyképességéhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.