Épphogy elég volt az áramtermelés decemberben

Emelkedtek a piaci árak, miután éppen akkor akadozott az ellátás Európa-szerte, amikor nagyobb szükség lett volna a villamosenergiára.

Magyar Nemzet
2021. 02. 05. 14:42
null
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen, 2,6 százalékkal volt magasabb a nettó áramfogyasztás Magyarországon tavaly decemberben, mint 2019 utolsó hónapjában, az európai országokban pedig átlagosan 0,9 százalékos emelkedést mértek – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Több alkalommal is kialakult 2020 decemberében ártüske, vagyis az átlagos árszinthez képest hirtelen kiugró érték a másnapi szállításra vonatkozó villamosenergia-tőzsdén (HUPX DAM). Ehhez olyan tényezők együttállása vezetett, mint a romániai szélenergián alapuló termelés leállása, az északi importlehetőségek csökkenése, a hazai termelőkapacitások kiesése, továbbá egyes esetekben az egyébként rendelkezésre álló kapacitások működtetésének hiánya. A hazai kínálatot a paksi atomerőmű egyik blokkjának éves karbantartása, illetve lignites és gáztüzelésű erőművek nem tervezett kiesései is szűkítették.

A másnapi árak havi átlaga az öt legnagyobb európai piacon és Magyarországon is éves csúcsra emelkedett, az európai árak emelkedésében fontos szerepe volt az alacsony megújuló termelésnek.

A hazai gázfogyasztás 2020 decemberében az előző évihez hasonlóan alakult, az import visszaesett, a belföldi felhasználás felét a betárolt mennyiség biztosította. A spot gázárak a hónap során közel húsz százalékkal emelkedtek, és megközelítették a megawattóránkénti 17 eurós szintet, a hazai tőzsdei árak folyamatosan alacsonyabbak voltak az osztrák és az európai árcentrumnak tekinthető holland piaci áraknál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.