Évtizedes növekedési rekord

A piaci várakozásokat jócskán felülmúlva növekedett tavaly a hazai gazdaság. Az év során tapasztalt kedvező előjelek beértek, közel öt százalék volt az éves bővülés. Ez a kormányzati várakozásokat is felülmúlta, egyben dobogós eredménynek számít az unióban. A gazdaság ugyan stabil lábakon áll, de globálisan sok nehézséggel kell számolni, ez pedig többletintézkedéseket is jelenthet, ha az EU átlagos növekedését idén is túl akarjuk szárnyalni.

Rácz Gergő
2019. 02. 15. 9:24
null
A lakossági fogyasztás is jelentősen hozzájárult a bővüléshez Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt másfél évtizedben nem volt példa olyan szintű növekedésre a gazdaságban, mint amit tavaly jegyeztek – jelentette ki tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint Magyarország bruttó hazai terméke a tavalyi negyedik negyedévben a nyers adatok szerint öt, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások. A tavalyi évben a kiigazítás nélküli adatok alapján a GDP 4,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A tegnap megjelent adatok alapján az Európai Unióban ennél egyedül Lettország gazdasága tudott gyorsabb ütemben bővülni 2018-ban.

Varga Mihály kiemelte: a 2017-es, 4,1 százalékos emelkedést követően tavaly tovább gyorsult a gazdaság, meghaladva a legtöbb elemző várakozását. Az utolsó negyedévi ötszázalékos bővülés a rendelkezésre álló adatok alapján háromszorosa az uniós átlagos növekedésnek.

A lakossági fogyasztás is jelentősen hozzájárult a bővüléshez
Fotó: Bach Máté

– Az elemzők által várt lassulás nem következett be, bár a negyedéves bázisú bővülési ütem egy nagyon mérsékelt lassuló trendet mutatott tavaly. Annak ellenére tehát, hogy legfontosabb gazdasági partnereink növekedése folyamatosan mérséklődik, a magyar gazdaság lendülete továbbra is kitart – mondta Virovácz Péter, az ING elemzője.

– Ez volt sorrendben a nyolcadik olyan negyedév, amikor egy százaléknál nem kisebb negyedéves alapú GDP-bővülést láthattunk. Az egész éves növekedési ütemet tekintve 2004-ben volt utoljára ennél kedvezőbb GDP-adat – kommentálta a KSH számait Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az utolsó negyedéves növekedés meghaladja a piaci várakozásokat. – Bár ez csak előzetes adat, így pontosan még nem lehet látni, hogy melyik terület mennyivel járult hozzá a fejlődéshez. Az biztos, hogy termelési oldalon a piaci szolgáltatások mellett például az építőipar is jelentős részt vállalt a növekedésből. A felhasználási oldalon pedig a lakossági fogyasztás és a beruházások hajtották a gazdaságot – mondta a K&H szakértője.

– Ami az idei évi kilátásokat illeti, úgy véljük, hogy a belső kereslet hozzájárulása a növekedéshez 2019-ben is jelentős marad – írta Nyeste Orsolya, az Erste vezető elemzője. A munkaerőpiac továbbra is szűkös, a bérek emelkedése várhatóan folytatódik, és a fogyasztói bizalom is magas szinten látszik stabilizálódni. – Azonban a 2018-ban látott kiemelkedő beruházásnövekedés az idén már lassulhat – mondta Nyeste. Összességében az Erste szerint az idei évben is erős maradhat a GDP növekedése, és a gazdaság éves szinten 3,6 százékkal bővülhet.

Az Erste várakozása egybevág több más közgazdász előrejelzésével, egyben tükrözi azt az általánosnak mondható nézetet, hogy leginkább a külső hatások miatt idén nehéz lesz megközelíteni a 2018-as makrogazdasági eredményeket. A kockázatokkal a PM is tisztában van.

Mint arra Varga Mihály rámutatott, tekintettel kell lenni a reálgazdasági folyamatok, az infláció és a külkereskedelmi mérleg jövőbeli alakulására, valamint a munkaerőhiányból adódó lehetséges korlátokra. Annak érdekében, hogy a hazai bővülés magas üteme fennmaradjon és az uniós átlagot hosszú távon is legalább két százalékkal meghaladja, a kormány számos intézkedéssel segíti a versenyképesség javítását, és gazdaságvédelmi akciótervet dolgoz ki – mondta a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.