Halványuló fekete-tengeri gázprojekt

A román állami Romgaz még tárgyal a fekete-tengeri gázkitermelési projektból kiszálló amerikai ExxonMobil részesedésének kivásárlásáról. A megegyezés után további jogi és gazdasági feltételek teljesülésére van szükség a Magyarország számára is fontos befektetés elkezdéséhez.

null
Forrás: Romgaz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha két-három éven belül nem kezdődik meg a gázkitermelés a Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatából, aligha valósul meg projekt – ismertette a Magyar Nemzettel egy minapi konferencián hangoztatott véleményét Nagy-Bege Zoltán. A romániai energiahatóság alelnöke arra emlékeztetett, hogy az Európai Unióban egy átfogó energetikai átszervezési terv megvalósítása van folyamatban, amelynek célkitűzése a karbonsemleges gazdaság elérése 2050-re. – Sok tagállam elkezdte már a foszilis üzemanyagok kivezetését, s néhányan áttérnek az úgynevezett tiszta energiára. Az átmeneti időszakban a földgáznak nagy szerepe lesz, csakhogy ez a fázis véges. Szakemberek előrejelzései szerint 2030 után drasztikusan csökkenni fog a földgázfogyasztás. Ha 2024–25-ig nem kezdődik el a fekete-tengeri nagy tételű gázkitermelés, nincs értelme milliárdokat fektetni a kitermelésbe – fogalmazott Nagy-Bege Zoltán.

Fotó: Romgaz

Román sajtóinformációk szerint a bukaresti kormány arra számít, hogy az állami Romgaz átveszi a projektből kiszállni kívánó ExxonMobil ötvenszázalékos érdekeltségeit. Ezt követően a román cég az osztrák OMV–Petrommal közösen kezdheti meg a befektetést, amennyiben teljesülnek a jogi és gazdasági feltételek. Ugyancsak sajtóhírek szerint a kormány az ExxonMobil végleges kiszállására vár az új offshore törvény elfogadásával. Ez utóbbi jogszabály korábbi módosítása miatt akadt el a projekt, mivel a változtatások a befektetők számára kedvezőtlen feltételeket tartalmaztak. Nagy-Bege Zoltán úgy véli, a Romgaznak, de az OMV-nek sincs óriási tapasztalata a mélytengeri fúrásokban és kitermelésben, így kulcskérdés, hogy milyen partnerekkel fognak együtt dolgozni.

Mikor kezdődhet el a fekete-tengeri gáz nagy tételű kitermelése, mikor számíthat Magyarország gázra ebből a forrásból? – kérdeztük a romániai energiahatóság alelnökét. Nagy-Bege Zoltán biztató jelnek nevezte, hogy a Constanţától alig több mint tíz kilométerre lévő midiai kikötő közelében a Black Sea Oil and Gas Romániában bejegyzett amerikai társaság még az idén elkezdi a kitermelést. – Ha minden jól alakul, azaz gyorsan egyezségre jut az ExxonMobil és a Romgaz, az utóbbi vállalat belép az OMV-vel közös befektetésbe, megtalálják a megfelelő partnereket, s megkezdik a kutak építését, az még mindig kevés, hiszen gázvezetékeket is építeni kell. Óriási sikernek könyvelte el a román energetikai piac a BRUA (Bulgária–Románia–Magyarország–Ausztria) gázvezeték megépítését, s üzembe helyezését a tavalyi év végén. A vezeték építésének második részét ugyanakkor folytatni kell.

A Fekete-tengeri régiót össze kell kötni a BRUA már megépített vezetékével, amely egyelőre Bulgáriából jön Romániába, s onnan halad Magyarország felé. Ezt csatlakoztatni kell a fekete-tengeri lelőhelyekkel, hogy lehetőség legyen a szállításra – hangsúlyozta Nagy-Bege Zoltán.

Hozzátette: ez a projekt még nem indult be. Mint mondta, az építtető Transgaz valószínűleg arra vár, hogy kiderüljön, érdemes-e megejteni az újabb befektetést, lesznek-e érdeklődők a projekt iránt. – Amíg nincs egy határozott jel, hogy elmozdulás történik a Neptun kontinentális talajt érintő fekete-tengeri kitermelés ügyében, addig egyetlen kereskedő sem érdekelt a kapacitásfoglalásban – nyomatékosította a romániai energiahatóság alelnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.