Hatvanmilliárd forint ment a járvány elleni védekezésre januárban

Az idei évet is alapvetően befolyásolják a koronavírus-járvány gazdasági hatásai. A kormány célja, hogy a magyar gazdaságot a járvány visszaszorítását követően mielőbb újraindítsa. Ehhez kulcsfontosságú a vállalkozások támogatása, a kormány ezért a beruházás-ösztönzési programok, az adócsökkentések és a bértámogatások mellett kamatmentes újraindítási gyorskölcsönnel is segíti a vállalkozásokat. A költségvetés továbbra is maradéktalanul biztosítja a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat.

Magyar Nemzet
2021. 02. 08. 11:20
Pénz a csőben
2020.03.18. Budapest Korona vírus Budapestne, vendéglátás, tömegközlekedés, maszk Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maradéktalanul biztosítja a költségvetés a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat – kommentálta a Pénzügyminisztérium a ma megjelent államháztartási adatokat.

Az idei év első hónapjában az államháztartás központi alrendszere 198,8 milliárd forintos többlettel zárt. Ezen belül a központi költségvetés 180,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 22,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 4,1 milliárd forintos hiányt értek el. A 2021. évi januári többlet kialakulása nem szokatlan, ez a hiány éven belüli szezonális lefutásával magyarázható. A jelenlegi becslések szerint 2021-re a GDP 6,5 százalékában várható az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya.

A járványügyi védekezéshez biztosított források hatvanmilliárd forintot tettek ki januárban. A hazai kiadások közül kiemelhetők a Modern városok program céljaira kifizetett összegek (42 milliárd forint), valamint a közlekedési ágazati programokra folyósított 23,8 milliárd forint. 2021. január 1-jétől sor került továbbá a nyugellátások és egyes más ellátások (többek között rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, fogyatékossági támogatás, házastársi pótlék) háromszázalékos emelésére is.

2021-ben is folytatódik az adócsökkentés politikája, így január 1-jétől a kisvállalati adó kulcsa 12 százalékról 11 százalékra mérséklődött, az otthonteremtési akciótervvel pedig az új építésű lakások értékesítésére vonatkozó általános forgalmi adó mértéke ismét öt százalékra csökkent.

A gazdaságra gyakorolt negatív hatás enyhítésére a vendéglátó és turisztikai szektorban tevékenykedő vállalkozók tavaly novembertől 2021. január végéig kaptak mentességet a munkáltatói adóterhek megfizetése alól.

Emellett a kormány 2021. január 31-ig meghosszabbította a bértámogatási programot a turizmus és vendéglátás ágazatban, valamint kiterjesztette az utazásszervezéssel foglalkozó vállalkozásokra is.

Az így megítélt bértámogatásokat a kormány a bürokratikus akadályok leküzdése érdekében előfinanszírozza. A Gazdaság-újraindítási akciótervvel a kormány további támogatásokról is gondoskodik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.