Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 8., szombat, Mihály napja
HÍR TV – CREDOOrbán megmenti hazánkat a gender-ideológiától.
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/hatvanmilliard-forint-ment-a-jarvany-elleni-vedekezesre-januarban-9344399/

Hatvanmilliárd forint ment a járvány elleni védekezésre januárban

Az idei évet is alapvetően befolyásolják a koronavírus-járvány gazdasági hatásai. A kormány célja, hogy a magyar gazdaságot a járvány visszaszorítását követően mielőbb újraindítsa. Ehhez kulcsfontosságú a vállalkozások támogatása, a kormány ezért a beruházás-ösztönzési programok, az adócsökkentések és a bértámogatások mellett kamatmentes újraindítási gyorskölcsönnel is segíti a vállalkozásokat. A költségvetés továbbra is maradéktalanul biztosítja a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat.

Maradéktalanul biztosítja a költségvetés a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat – kommentálta a Pénzügyminisztérium a ma megjelent államháztartási adatokat.

Az idei év első hónapjában az államháztartás központi alrendszere 198,8 milliárd forintos többlettel zárt. Ezen belül a központi költségvetés 180,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 22,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 4,1 milliárd forintos hiányt értek el. A 2021. évi januári többlet kialakulása nem szokatlan, ez a hiány éven belüli szezonális lefutásával magyarázható. A jelenlegi becslések szerint 2021-re a GDP 6,5 százalékában várható az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya.

A járványügyi védekezéshez biztosított források hatvanmilliárd forintot tettek ki januárban. A hazai kiadások közül kiemelhetők a Modern városok program céljaira kifizetett összegek (42 milliárd forint), valamint a közlekedési ágazati programokra folyósított 23,8 milliárd forint. 2021. január 1-jétől sor került továbbá a nyugellátások és egyes más ellátások (többek között rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, fogyatékossági támogatás, házastársi pótlék) háromszázalékos emelésére is.

2021-ben is folytatódik az adócsökkentés politikája, így január 1-jétől a kisvállalati adó kulcsa 12 százalékról 11 százalékra mérséklődött, az otthonteremtési akciótervvel pedig az új építésű lakások értékesítésére vonatkozó általános forgalmi adó mértéke ismét öt százalékra csökkent.

A gazdaságra gyakorolt negatív hatás enyhítésére a vendéglátó és turisztikai szektorban tevékenykedő vállalkozók tavaly novembertől 2021. január végéig kaptak mentességet a munkáltatói adóterhek megfizetése alól.

Emellett a kormány 2021. január 31-ig meghosszabbította a bértámogatási programot a turizmus és vendéglátás ágazatban, valamint kiterjesztette az utazásszervezéssel foglalkozó vállalkozásokra is.

Az így megítélt bértámogatásokat a kormány a bürokratikus akadályok leküzdése érdekében előfinanszírozza. A Gazdaság-újraindítási akciótervvel a kormány további támogatásokról is gondoskodik.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Franciaország

Nem csak a katonáknak van elegük
Marine Le Pen komoly esélyekkel indul neki az elnökválasztásnak – feszültség uralja a francia társadalmat.

Ellenzék

Gyurcsányi trükk az oltásellenes baloldal pálfordulása
A Gyurcsány-lista politikai-hatalmi játszmaként tekint a kialakult helyzetre, háttérbe szorítva az emberéletek és a munkahelyek védelmét.

Kiemelt

Gulácsi, Szalai Attila és Nikolics is a top 100-ban Európában
A Gulácsi Péter neve mellett álló számok nemcsak a válogatott keretét nézve kiemelkedőek, hanem európai viszonylatban is.

Poszt-trauma

Karácsony végérvényesen megbukott
Eddig és ne tovább!

Poszt-trauma

Karácsony a barlangban
A mama kedvencének negyvenöt éves koráig kellett várnia, amikor végre Gyurcsány megengedte neki, hogy játszhasson egy kicsit.

Poszt-trauma

Lehullt az álarc a baloldalról
Ide jutottunk.

Aktuális

Medencét szeretnénk otthonra? Íme a legfontosabb tudnivalók
Manapság egyre több családi házban található úszómedence, néhányan pedig a kisebb, relaxálásra alkalmas változat mellett döntenek.

Fricz Tamás blogja

Erkölcsi értelemben leírta magát, aki a halált politikai érdekek mentén mérlegeli
Akinek a gyászolók tömege „kihasználatlan kommunikációs lehetőség”, az menthetetlen.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!