Hiába várják a csomagot, nem küldi a webáruház

Az év utolsó negyedében felpörög az internetes vásárlás: kuponnapokat hirdetnek az üzletek, zajlanak az őszi leárazások, amit novembertől a fekete péntek akciók, majd az ünnepi ajánlatok követnek. Idén a vírus is a webáruházak felé terelheti az ünnepi készülődőket, akiknek nem szabad bedőlniük a túl kedvező ajánlatoknak.

Magyar Nemzet
2020. 10. 11. 21:04
null
Ha többször üres kézzel jön a postás, már csak a reklamáció marad Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizakodhatnak a webáruházas kereskedők, mert nemrég felmérték, hogy sokan már most többet költenek divatcikkekre az interneten, mint a hagyományos üzletekben, hiszen ez a tavaszi tapasztalatok alapján biztonságosabbnak tűnik az őszi hullámban is.

Azonban nem szerencsés, ha a webes vásárlót elragadja az akcióvadászat, mert a kedvezményekre kattintva végül rosszul is járhat a ki nem szolgált vevő, amit gyakran akkor tud meg, amikor például hetekig nem érkezik meg a kifizetett, valójában nem létező csomag. Az is problémás, ha az adatokat rosszul rögzítettük, és azok illetéktelen kezekbe kerülnek, a legrosszabb esetben pedig ha nem vagyunk felkészültek, a bankszámlánkat is kiüríthetik a trükkös csalók.

Gyakran a közösségi oldalakon, feltört fiókokon keresztül terjednek a ráfizetéssel járó akciós átverések, amelyek kattintás után egy hamis webáruházba irányítanak, ahol nem létező termékeket hirdetnek, ám ez nem feltétlenül derül ki az átlagos tapasztalatokkal bíró vásárlónak. Tipikus eset az is, amikor a csalogató linkre kattintva kártevővel fertőződik meg az eszköz – sorolták az ESET szakértői.

A biztonságtechnikai cég ismertette: a szélhámosok gyakran lemásolják az ismert webshopok megjelenését, amivel egy megbízható áruház látszatát keltik. A legfőbb ismérvük pedig az, hogy hatalmas kedvezményekkel csalogatnak. Figyelmes vevőnek feltűnhet, hogy a cég neve, címe nem magyar, sőt tipikus, amikor a tengerentúlról vagy a Távol-Keletről érkező termékeket lehet egy angol nyelven írt rendelési rendszerben, virtuális megrendelőkártyán gyűjteni, majd kifizetni és várni. De már hazai kivitelben is akadnak gyanúsan sablonos, diszkontjellegű boltok, ezeket is folyamatosan vizsgálja a piacfelügyelet.

A nem túl bizalomgerjesztő, avatott szemnek nem is komfortos elrendezésű, szövegezésű vásárlós portálokon általában csak elektronikusan lehet fizetni, mégpedig előre, amiből több esetben következik az, hogy a fogyasztó az összeg banki levonása után is feleslegesen várja a szédítő árkedvezmény miatt megrendelt fantomcsomagot.

Ha többször üres kézzel jön a postás, már csak a reklamáció marad
Fotó: Bach Máté

A technikusok emlékeztetnek:

október elején olyan csaló webáruházakat talált a hatóság, amelyek álhírekkel próbálták megtéveszteni a magyar fogyasztókat, noha ez jogellenes.

Örök tanulság az évek óta válogatott módokon eljáró átverésekkel szemben: minden jelentősebb beszerzés, szolgáltatásfoglalás, szerződés, áruhitel igénylése előtt, vagyis a pénzköltést megelőzően elsőként járjunk utána a vágyott terméknek, a hasznos információknak és főleg a webáruház megbízhatóságának – vélekednek a szakértők.

Mézesmadzagnak kiváló, de ugyancsak az átverés tipikus eszköze a hamis ajándékkártyák és nyereménykuponok meghirdetése: ebben az esetben is a kedvezményvadászoknak eshetünk áldozatul. Aki bedől az azonnali, jelentős nyereség ígéretének, jó, ha számít rá: könnyen egy adathalászoldalon találhatja magát vagy egy banki trójai, esetleg billentyűzetfigyelő vírus is letöltődhet a gépére.

A netes csalók időnként a hagyományos áruházláncok nevével is visszaélnek, főként a közösségi oldalakon terjednek a könnyed hangvételű sablonos felhívások.

Ezekben rendszerint hamis nyereményekkel meghirdetett játékra hívnak, esetleg egy kérdőív kitöltéséért cserébe ajánlanak fel ajándékot vagy kedvezményt. Olyan is volt már, hogy az egyik lánc nevét használva egy nyereménytelefont ígértek a vásárlóknak, amiért cserébe az érdeklődő személyes adatait és a pénzét akarták kicsalni SMS-ben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.