Húsvétozik az adóhivatal

Országos razziát indított húsvét előtt az adóhivatal. A hatóság emberei a napokban azokat a kereskedőket ellenőrzik kiemelten, amelyek az ünnephez szükséges élelmiszereket és más árucikkeket kínálják a vásárlóknak. A revizorok nemcsak az üzleteket keresik fel, de megjelennek számos piacon is.

Jakubász Tamás
2019. 04. 17. 5:45
null
Szabad a vásár. Elsőként a nyugtaadás miatt vizsgálják a szabályszerű működést Fotó: Bach Mát
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb országos ellenőrzés-sorozatot indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a razzia részleteiről Kis Péter András adott kérdésünkre felvilágosítást. A szervezet szóvivőjétől megtudtuk: a hatóság a napokban azoknál a kereskedőknél vizsgálódik, amelyek a húsvétkor rendszeresen az asztalra kerülő élelmiszereket vagy ezek alapanyagait, esetleg más, az ünnephez hozzátartozó árucikkeket kínálják vásárlóiknak.

– Hentesek, húst és tojást forgalmazó üzletek, ajándékboltok, illatszerárusok, édességkereskedők, zöldségesek számíthatnak leginkább a revizorok megjelenésére. S nem csak az üzletekben ellenőriz a hivatal, a revizorok a piacokon is megjelennek – mondta Kis Péter András. A szóvivő magyarázatként arról beszélt: húsvét táján ezek a vállalkozások kiugró forgalmat érhetnek el. Arra pedig külön figyelmet fordít a NAV, hogy a szabályokat az átlagos érdeklődést hozó hétköznapok mellett a kivételes vagy szezonális időszakban is megtartsák a gazdasági szereplők.

A szóvivő azt is elmondta, mire kíváncsiak leginkább a hatóság ellenőrei. A legfontosabb, hogy a vállalkozó átadja-e vevőinek a számlát, a nyugtát, ahogy lényeges az is, hogy a gazdasági szereplő megfelelően használja-e on­line a pénztárgépét, és ­szabályszerűen bejelentette-e alkalmazottait. Bizonyos helyeken forgalomszámlálás sem elképzelhetetlen, ahogy az áru eredete is érdekes lehet. – Az ellenőrzések a napokban az ország szinte minden megyéjében elindultak, s általában az ünnepig tartanak – hívta fel a figyelmet a szóvivő, majd megjegyezte: ha valamely vállalkozó kíváncsi arra, hogy az adott megyében hol és mikor vizsgálódik ezután az adóhivatal, akkor látogasson el a NAV hivatalos internetes oldalára, ahol az adótraffipax elnevezésű menüpont alatt bővebb információkat találhat.

Szabad a vásár. Elsőként a nyugtaadás miatt vizsgálják a szabályszerű működést
Fotó: Bach Mát

A szóvivő röviden összefoglalta, milyen eredmény remélhető attól, hogy az adóhivatal előre közzéteszi bizonyos ellenőrzéseinek helyszíneit és időpontját. – A tapasztalat azt mutatja, hogy a meghirdetett akciók idején a vállalkozások legtöbbször megfelelően használják pénztárgépüket, vagyis beütik az eladásokat – részletezte Kis Péter András. A forgalmi adatokat az elektronikus rendszer azonnal továbbítja a NAV-nak, ezek az információk pedig utóbb többféle módon is felhasználhatók. Előfordulhat, hogy az adott vállalkozás korábbi vagy későbbi forgalmát hasonlítják össze a beharangozott akció ideje alatt rögzített értékekkel, miként arra is van lehetőség, hogy más hasonló vállalkozások ellenőrzéséhez használják támpontként az adatokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.