Ingyenes szoftverkészlettel helyettesíthetők a drága programok

Böngésző, levelező és multimédia programokat tartalmaz a hétfőtől letölthető Digitális jólét szoftver-alapcsomag.

Magyar Nemzet
2021. 01. 24. 10:13
null
Budapest, 2014. január 14. Egy munkatárs az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó brit cég, a Computacenter új nemzetközi ügyfélszolgálati irodájában, a budapesti Haller Garden irodaházban 2014. január 14-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán

Böngésző, levelező és multimédia programokat tartalmaz a hétfőtől letölthető Digitális jólét szoftver-alapcsomag.

Böngésző-, levelező- és multimédia-programokkal felszerelve teszi lehetővé a számítógépes munkavégzés, tanulás és szórakozás mellett a hivatali ügyek elektronikus intézését a hétfőtől elérhető, ingyenesen letölthető Digitális jólét szoftveralapcsomag – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese. Hozzátette: a termék egyszerűen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek együttese, amely

nyílt forráskódú megoldásokkal helyettesíti a drága operációs rendszereket és irodai programokat.

A piacon elérhető számítógépek jó részét operációs rendszer és felhasználói programok nélkül értékesítik. Az alapcsomag könnyen telepíthető, azonnal használható lehetőséget teremt a számítógépünk képességeinek, a digitális világ előnyeinek kiaknázására.

Schanda Tamás szerint a fizetős licencekkel szemben a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztése és terjesztése hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen sajátítsák el a legfontosabb digitális készségeket. Mint fogalmazott: a polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciafejlesztése nemcsak a magyar gazdaság növekedésének, hanem Magyarország versenyképességének is fontos tényezője.

Magyar fejlesztők termékeit használhatjuk ingyenesen
Fotó: Reuters

Az alapcsomagba a hazai digitális és kreatív ipar fejlesztése érdekében

elsősorban magyar kis- és középvállalkozások által fejlesztett vagy testreszabott szoftverek kerültek.

Minden programja, a telepítést és a használatot segítő összes útmutató, segédlet és oktatóanyag magyar nyelvű. Kialakításakor a különböző korosztályok eltérő szükségleteit is figyelembe vették. Az idősebbeknek a Digitális jólét szoftveralapcsomag testreszabott, felhasználóbarát (növelhető betűméretű, speciális ikonokkal ellátott) felhasználói profilt kínál. A gyerekeknek biztosított fiókokban

a tűzfalbeállítások nem engedik betölteni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által veszélyesnek minősített oldalakat.

A webböngészőben a legfiatalabbak felhasználói igényeit és a szülők elektronikus ügyintézését támogató, hasznos linkgyűjteményt is kialakítottak.

A csomag a www.szoftveralapcsomag.hu oldalról tölthető le 2021. január 25-étől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.