Ismét a legjobbak közé válogatták Budapestet

Budapest a külföldi vendégéjszakák növekedési ütemét tekintve a legjobbak között teljesített – hívta fel a figyelmet a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ.

2019. 07. 13. 12:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét rangos teljesítményt mutatott fel hazánk fővárosa az európai turisztikai versenyben. A kontinens városainak marketingszövetsége, a European Cities Marketing ugyanis Londontól Eisenstadtig 119 város vendégforgalmi adatait vizsgálva megállapította: Budapest a külföldi vendégéjszakák növekedési ütemét tekintve a legjobbak között teljesített – hívta fel a figyelmet a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ.

Idézik: a marketingszervezet elemzése, a 2018–2019-es European Cities Benchmarking Report szerint az utóbbi öt évben Európa-szerte 20 százalékot meghaladó növekedést mértek mind az összesített (külföldi, belföldi), mind pedig a nemzetközi vendégéjszaka-adatoknál. A jó eredmény hátterében többek között a tengerentúli piacok, jellemzően az USA és egyes ázsiai országok (mindenekelőtt Kína és India) erős gazdasági teljesítőképessége, illetve utóbbiak dinamikus gazdasági növekedése áll.

Budapest eközben meglovagolta a kelet-közép-európai desztinációk számára kedvező trendeket. Fővárosunkban a vendégéjszakák bővülésének üteme 2014/2018 vonatkozásában nagyon jelentős, 27,2 százalékos eredménnyel zárt, a turisták Budapest iránti érdeklődése megelőzte többek között Helsinki, Frankfurt, Koppenhága és Prága népszerűségi mutatóit, ostromolva Münchent és Lisszabont.

Ezzel a növekedési dinamikával bekerültünk a legjobb 40 európai ország közé, de az igazán látványos teljesítményt a külföldi vendégéjszakák átlagos éves növekedési ütemével érte el, ami a vizsgált időszakban éves átlagban olyan arányban nőtt, amelynél nagyobbat csak öt európai nagyváros (Milánó, Amszterdam, Madrid, Lisszabon és München) tudott felmutatni a vizsgált időszakban.

Tavaly ráadásul Budapest e tekintetben is az élvonalban teljesített: a 9,044 millió külföldi vendégéjszaka a 11. helyre volt elegendő, amivel az Európa legjobb desztinációjának választott Budapest maga mögé utasította Lisszabont, Münchent, Milánót, Velencét, Firenzét, Koppenhágát, Brüsszelt. Ha pedig az összes vendégéjszakát nézzük, Budapest nem sokkal hátrébb, a 16. helyen végzett a ranglistán, amelyen Varsó például a 24., Pozsony és Zágráb az 50. hely környékén szerepel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.