Ismét tömve vannak a bevásárlóközpontok

Ugyan már vége a karácsonynak, nem csitul a kereskedelemben a vásárlási láz. Tegnap a háromnapos szünet után kinyitottak az üzletek, ahol egy átlagos naphoz képest sokkal többen fordultak meg.

2019. 12. 28. 6:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan már vége a karácsonynak, nem csitul a kereskedelemben a vásárlási láz. Tegnap a háromnapos szünet után kinyitottak a piacok, az áruházak és a bevásárlóközpontok, ahol a tapasztalatok szerint egy átlagos naphoz képest sokkal többen fordultak meg. A tegnapi munkanapot korábban már ledolgozták a munkavállalók, emiatt az élénkebb forgalom nem korlátozódott a délutáni, kora esti időszakra, már délelőtt az ilyenkor jellemző látogatottságnál sokkal nagyobb volt a bevásárlóhelyek forgalma.

A fogyasztók jelentős része az ajándékok cseréje miatt keresi fel az üzleteket, ilyenkor ez az egyik legerősebb motiváció, hiszen a hibásnak bizonyult vagy nem tetsző karácsonyi ajándékokról csak néhány napig lehet gondoskodni, és ritkább, hogy az érintettek januárra halasztják az ezzel kapcsolatos ügyintézést. A másik ok, ami tömegeket vonz a plázákba, hogy megkezdődtek a szezonális leárazások, amikor az évszakhoz vagy az ünnepekhez illő árukészletet rögtön az ünnep után elkezdik kiárusítani, jelentős akciókkal. Egyrészt a kedvezmény biztos módja a vásárló becsalogatásának, másrészt az is fontos a kereskedőknek, hogy ne ragadjon be a szezonra felhalmozott árukör, vagyis ne álljon benne a pénz, amely majd a tavaszi kollekciók beszerzéséhez szükséges.

Minden üzlettípusban akcióznak a kereskedők: a drogériától a műszaki boltokon át a butikokig sok helyütt az eredetinél alacsonyabb árakat hirdetnek a kirakatokban, amire készültek a tudatosabb vásárlók. Sokfelé az ünnepek előtt kínált iparcikkeket 40-50 százalékos engedménnyel kínálják, ami láthatóan szimpatikus a fogyasztóknak, mivel tegnap kora délutánra számos helyen a kedvezményes árú termékek polcait már kiürítették a vevők. Nem csupán ajándéktárgyak miatt keresték fel a boltokat, hanem a karácsony alatt kifogyott éléskamrát is feltöltötték a családok tegnap az élelmiszerüzletekben, ahol ma is élénk látogatottság várható, immár a szilveszteri beszerzések miatt.

Ahogy azt korábban többször megírtuk, minden eddigi rekordot megdöntött az év végi értékesítés, a teljes kiskereskedelem forgalma túllépheti decemberben az 1200 milliárd forintot, amiből százmilliárdnál is többet csak ajándékokra költöttek el a háztartások. Ezt tegnap az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára megerősítette a köztévé adásában. Vámos György szerint a gazdaság és a keresetek növekedése teszi lehetővé, hogy a kiskereskedelmi eladások évről évre csúcsokat döntsenek.

Mint mondta, sok cég terve túlteljesült az év utolsó hónapjaiban úgy az internetes, mint a hagyományos piacon. A legtöbben idén is műszaki cikket, játékot, könyvet, kozmetikumot és ruhát vásároltak karácsonyra, a szakértők úgy becsülik, több tíz milliárd forintot tehet ki csak a műszaki cikkekre fordított összeg. A főtitkár arra is kitért, hogy a forgalom legnagyobb részét még mindig az élelmiszer-vásárlások adják, ebben a hónapban az 1200 milliárd forintból több mint 500 milliárdot enni- és innivalóra költenek a vevők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.