Kedvezményes hitel segíthetné a bérlakásépítések indulását

A városok aranytartalékainak lehetne kialakítani a hazai bérlakáspiac gerincét adó ingatlanokat.

Horváth Éva
2020. 06. 14. 10:04
null
A fővárosban is mérséklődtek a lakásárak Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városok aranytartalékainak lehetne kialakítani a hazai bérlakáspiac gerincét adó ingatlanokat. Amiatt is, mert a kormány arról döntött, hogy az ominózus helyeken épülő új lakások adásvételének és bérbeadásnak az áfája 27 helyett csak 5 százalékos lesz, elhárítva ezzel a vállalkozói bérlakásépítés egyik nagy akadályát, a magas lakbéráfát. Azonban az még a jövő titka, hogy vajon mit építenek a fejlesztők, sikerül-e a kedvezményes áfát a vételárnál is érvényesíteni és szárnyra kaphat-e az elmúlt években ugyancsak mostoha sorsú bérlakásépítés.

Eladó lakások, ingatlanok
Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet

– Hozzávetőleg 30 négyzetkilométernyi rozsdaövezet van csak a fővárosban – osztotta meg becslését a Sberbank Magyarország projektfinanszírozási vezetője. Kővári Mihály szerint ezeknek a területeknek az ingatlanpiaci becsatolásával most nagyobb az esélye a sokat halogatott bérlakásfejlesztésnek a korábbiakhoz képest. Jelenleg azonban mindenki kivár a piacon, hogy melyik „barna mezős” terület kerül be a kedvezményes körbe – húzta alá a szakember.

Megéri-e?

– A hitelintézetek korábban nem gyakran finanszíroztak ilyen projekteket, mert a fejlesztőknek egyszerűen nem érte meg belevágni, ugyanis a beruházók mindig azt mérlegelik, hogy a hitel kamatát és a befektetett tőkét a bérleti díj jelentette hozam kitermeli-e. Amint lesz olcsó hitelforrás és a bérlakásépítés jobban megtérül mint az új lakások építése, a befektetők is mind nagyobb számban fordulnak majd az ilyen típusú fejlesztések felé – véli a projektfinanszírozási vezető.

Új lendület kell

A kapacitás mindenesetre meglenne a kivitelezéshez, jelenleg a megelőző időszaknál több szabad erőforrás áll a fejlesztők rendelkezésére. Az állami építkezések és az általuk lekötött nagy kapacitás azonban folyamatos versenyt okoz a kivitelezőknél. Ez meg is látszik az új lakások árában, ráadásul a fejlesztőknek most sokkal többet kell törődniük az értékesítéssel: a fizetőképes kereslet megcsappant, sok ember kedvét és anyagi lehetőségeit csökkentette a járvány, illetve a magasabb építési áfa és az állampapírokba való kedvező befektetési lehetőség. A külföldi és intézményi befektetők pedig elbizonytalanodtak, összességében tehát csökkent a piac felszívóereje.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.