Két napelemparkot kapcsolt hálózatra egy energetikai vállalat

Magyar Nemzet
2019. 07. 30. 16:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdi kereskedelmi üzemét az a két napelempark, amelyeket az Alteo Nagykőrös külterületén, illetve Balatonberényben épített. A létesítés céljából tavaly év közepén vásárolt fel két, az építéshez szükséges engedélyekkel rendelkező projekttársaságot az energetikai vállalat. Az erőműparkok a ­2017–2019-es stratégia keretében megvalósuló ­10-15 milliárd forintos beruházási program részeként valósultak meg. A beruházások lezártával a társaság már négy működő naperőműparkkal rendelkezik.

A balatonberényi naperőműpark egy 13,4 hektáros ipari területen épült fel 6,9 megawatt (MW) kapacitással, a nagykőrösi létesítmény pedig 14, egyenként 495 kilowatt névleges villamos teljesítményű naperőműegységből áll. Utóbbi sajátossága, hogy fix tartószerkezet helyett egytengelyes napkövető rendszerrel működik, így hatékonyabban tudja a napsugárzás energiáját használni, és a hagyományos telepítésű naperőművekhez viszonyítva mintegy 15 százalékkal magasabb villamosenergia-termelésre képes.

Az új erőművek összkapacitása 14 megawatt
Fotó: Alteo

A két erőműpark összkapacitása 14 MW, így – a domaszéki, valamint a monori létesítményekkel együtt – a vállalatcsoport fotovoltaikus portfóliójának összteljesítménye eléri a 20 MW-ot. Az Alteo teljes villamosenergia-termelő kapacitása pedig a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliójának teljesítményével, valamint a földgázerőművi-kapacitással együtt meghaladja a 105 MW-t.

– Az újabb két napelempark eredménytermelő képességével hozzájárul a cég pénzügyi sikerességéhez – mondta ifj. Chikán Attila vezérigazgató.

– Terveink szerint a működésükből fakadó bevételek a harmadik negyedéves eredményeinkben már látszanak majd. Idén ugrásszerűen megnőtt a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliónk kapacitása, amely jelenleg – a fotovoltaikus erőműveket és a szélerőműveket beleszámítva – eléri az 55 MW-os összteljesítményt, ez a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatként rendkívül fontos a számunkra – tette hozzá.

Az új létesítmények kereskedelmi működésük megkezdésével a megtermelt villamos energiát a kötelező átvételi rendszerben értékesítik 25 éven keresztül, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélye alapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.