Kiteljesedett a Tiszta energia csomag

A szénmentes áramtermelés és az egységes európai uniós villamosenergia-piac kialakítása a legfontosabb célja a minap hatályba lépett Tiszta energia csomagnak. Ám problémát jelenthet az, hogy egyúttal csökkent a nemzeti hatóságok jogköre, a beruházások koordinálására nem feltétlenül lesz olyan rálátásuk, mint eddig.

2019. 07. 07. 6:45
null
Az új rendelkezések közös célja, hogy szénmentesítsék az európai rendszert Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatályba lépett az Európai Unió Tiszta energia csomagjának hátralévő négy jogszabálya, az utolsóként elfogadott dokumentumok a szabályozás gerincét alkotják – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

A nyolc jogszabályból álló csomag az uniós villamosenergia-szektor keretszabályait átfogó módon módosítja, hogy előmozdítsa a tiszta energiára való áttérés folyamatát. Középpontba helyezi és elősegíti az európai fogyasztók jogainak érvényesülését, továbbá támogatja a tagállamokat abban, hogy teljesíthessék a párizsi klímamegállapodás szerinti kötelezettségeiket biztonságos, versenyképes és fenntartható villamosenergia-ellátás mellett.

A jogszabály szerint az unió energiarendszere az elmúlt évtizedek legmélyrehatóbb változásán megy keresztül, ennek központi eleme a villamos energia piaca. A közös cél az energiarendszer dekarbonizálása, vagyis szénmentesítése új lehetőségeket és új kihívásokat jelent a piaci szereplőknek. A műszaki fejlődés viszont lehetővé teszi a fogyasztói részvétel és a határokon átívelő együttműködés új formáit. A szövegben többek között az áll, hogy meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a felhasználók teljes mértékben, más pia­ci szereplőkkel azonos feltételekkel legyenek jelen a piacon, és képesek legyenek energiafogyasztásuk kezelésére.

Az új rendelkezések közös célja, hogy szénmentesítsék az európai rendszert
Fotó: Mirkó István

Az ­uniós döntéshozók elégedetlenek a tagországok villamosenergia-piacainak összekapcsolódási ütemével, ezért a következő évekre nagy mennyiségű, határon átnyúló vezetékbővítési beruházást írnak elő.

A márciusban az Európai Parlament által elfogadott csomag a Századvég Gazdaságkutató Zrt. szerint befektetői érdekeket szolgál. Ugyanis a dokumentum alkotói a nemzeti szintű szabályozók alacsony teljesítményét tartják a liberalizáció és a piaci integráció fő akadályának, illetve azt, hogy a koordináció nélküli állami beavatkozások a beruházók kedvét szegik. Ezért a jogszabály úgy gyorsítaná fel az energiaunió létrejöttét, hogy csökkenti a nemzeti szabályozók hatáskörét – jelezte a Századvég, amelynek véleményét korábban ismertette a Magyar Nemzet.

A lépés miatt olyan szereplők dönthetnek majd ellátásbiztonsági kérdésekben, amelyeknek nincs társadalmi felhatalmazásuk, és így nem vállalnak felelősséget döntéseik következményeiért. Ha pedig a piacok ellenőrzési joga nemzeti kézből uniós fennhatóság alá kerül, azzal félő, hogy megerősödik a domináns országok és azok vállalatainak érdekérvényesítő képessége – tartja a Századvég, amely kiemelte: a beavatkozás súlyosan és visszafordíthatatlanul csökkenti a nemzetek szuverenitását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.