Kizöldülhetnek a pénzügyeink

A környezet megóvását célzó magyarországi pénzügyi szolgáltatások támogatásáért indítja el a Magyar Nemzeti Bank a Zöld programját. Ennek részeként tanulmányozza, milyen hatásokat gyakorol a pénzpiacokra, ha átáll a klímabarát üzemmódra. A jegybank a saját és a pénzpiaci szereplők ökoló­giai lábnyomának további csökkentésére díjat is alapít a zöld pénzügyekért legtöbbet tevő intézményeknek.

Magyar Nemzet
2019. 02. 18. 13:36
null
A környezettudatos termékek – például egy napelemes ház biztosítása – még mindig sokba kerülnek Fotó: Zphotography.com.au Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentését, a magyarországi zöld pénzügyi szolgáltatások bővítését tűzte ki új céljául a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A pénzintézet közölte: a témakörhöz köthető hazai és nemzetközi tudásbázis szélesítését, illetve a pénzügyi szereplők és saját ökoló­giai lábnyomának további mérséklését is az újonnan meghirdetett Zöld programjába foglalta. A projekt három pillérből áll: az egyes kezdeményezések kiterjednek egyfelől a pénzügyi szektorra, másrészt az MNB társadalmi, nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésére, valamint saját operatív működésének további zöldítésére.

A program első pillérében a jegybank felügyeleti hatóságként különböző forgatókönyvek szerint hatáselemzéseket készít majd a klímaváltozás és a gazdaság klímabarát üzemmódra való átállásának pénzügyi piacokra gyakorolt lehetséges hatásairól. Ezek a tényezők ugyanis ma még nagyrészt feltáratlanok. Az MNB az elemzések alapján szükség szerint ajánlásokkal ad majd iránymutatást a pénzügyi intézményeknek arról, hogyan csökkenthetik kockázataikat, miközben átállnak a zöldebb üzemmódra.

A jegybank emellett ösztönözni kívánja a magyarországi pénzügyi intézmények, illetve az általuk kínált termékek zöldebbé válását is. Ezért hamarosan pályázatot hirdet meg az általa felügyelt pénzügyi intézményeknek. A Zöld Pénzügyek-díj elnyerésére pályázó piaci szereplőknek be kell majd mutat­niuk a környezeti szempontok érvényesítése érdekében tett eddigi és jövőbeni lépéseiket, ezek átláthatóságát, illetve a zöldcélokat szolgáló pénzügyi termékeiket, szolgáltatásaikat vagy egyéb döntéseiket. Az elismerésről szóló döntését a jegybank első alkalommal idén szeptemberben hirdeti ki nyilvánosan.

A környezettudatos termékek – például egy napelemes ház biztosítása – még mindig sokba kerülnek
Fotó: 123RF

A jegybank rövidesen megvizsgálja, hogy indokolt lenne-e a különböző piacokon tovább erősíteni a zöldtermékeket, -szolgáltatásokat, akár a hiteleknél, a befektetéseknél vagy a biztosításoknál. Utóbbiaknál egy elektromos autó cascója vagy éppen egy napelemes lakóház vagyonbiztosítása ma még általában drágább, mint egy „hagyományos” autóé vagy ingatlané – mutatott rá Windisch László, a jegybank alelnöke a távirati irodának nyilatkozva.

A Zöld program második pillérének jegyében az MNB szerepet vállal a klímabarát pénzügyekhez köthető oktatás, ismeretterjesztés fejlesztésében. A jegybank emellett részt vesz a környezeti kockázatok pénzügyi eszközökkel való mérséklésére hivatott hazai és nemzetközi fórumok munkájában is. Teszi ezt a G20-ak jegybankjait tömörítő Pénzügyi Stabilitási Tanács erről szóló ajánlásával, az Európai Unió formálódó pénzügyi fenntarthatósági csomagjával, illetve a magyar Országgyűlés által tavaly ősszel elfogadott második nemzeti éghajlatvédelmi stratégiával összhangban.

A jegybank első közép-európai résztvevőként, 2019 januárjában csatlakozott a pénzügyi rendszer zöldebbé tételére létrejött nemzetközi szervezethez (Network for Greening the Financial System, NGFS). Az NGFS-t a világ több vezető központi bankja bő egy éve hozta létre a környezet fenntarthatóságát célzó finanszírozások, beruházások előmozdítására, illetve a klímaváltozás pénzügyi kockázati hatásainak feltérképezésére.

A program harmadik pillére keretében az MNB intézkedéseket hoz saját ökológiai lábnyomának további csökkentésére, és bővíti saját, a környezeti szempontokra vonatkozó átláthatóságát. A jegybank jelenleg is külsőleg auditált, fejlett környezetvédelmi vezetési hitelesítési rendszert működtet, emellett a továbbiakban erre vonatkozó kampányában meg kívánja szerezni – és folyamatosan fenntartani – a Zöld Iroda minősítést is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.