Május végéig még felhasználhatók a rezsiutalványok

A kormány azt javasolja az időseknek, hogy az utalványok felhasználást bízzák a fiatalabb családtagokra.

Magyar Nemzet
2020. 05. 04. 10:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rezsiutalványt a kormány tavaly ősszel megbecsülése jeleként biztosította nagyjából 2,6 millió nyugdíjas részére. A juttatás, annak kézbesítése és felhasználása sikeresnek tekinthető, hiszen a jogosultak 98 százaléka kézhez vette az utalványt. Az átvett utalványok 95 százalékát – több mint 21,5 milliárd forint értékben – pedig már fel is használták a gáz- és villanyszámlák kifizetésére. Az átvett, de még fel nem használt utalványok 2020. május 31-ig válthatók be – emlékeztetett a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya, hangsúlyozva, hogy a veszélyhelyzet miatt az utalványok beváltása most csak a postákon lehetséges.

– Javasoljuk az idősebb, a járványban veszélyeztetett korosztálynak, hogy a rezsiutalványok felhasználását, postai beváltását bízzák a család fiatalabb tagjaira. Ha mégis saját maguk kénytelenek megtenni, akkor érdemes nyitáskor érkezni, a postákon ugyanis a nyitást követő első órában elsőbbséget biztosítanak az ügyintézésben – emelték ki.

A rezsiutalványok beváltására 2019 szeptemberétől volt lehetőség, a felhasználási határidőt a kormány meghosszabbította 2020. május 31-ig. Az utalványokat földgáz- és a villamosenergia szolgáltatás kifizetéséhez lehet felhasználni. A befizetésnél az utalványok összege nem haladhatja meg a csekken szereplő összeget, a különbséget csak készpénzzel lehet kiegészíteni. A rezsiutalványokról érdeklődni továbbra is a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet.

Fónagy János, nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár elmondta: A kormány által nyújtott rezsiutalvány jelentős segítséget nyújtott a nyugdíjellátásban részesülők számára. Továbbra is fontosnak tartjuk az idősek támogatását, hiszen ők az életüket ledolgozták ezért az országért, és felnevelték gyermekeiket. Ezért is döntöttünk úgy, hogy 2021-től visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat. Ezen felül a nyugellátásban részesülők a gazdaság eredménye alapján nyugdíjprémiumra is jogosultak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.