Már a fogyatékkal élők egyharmada dolgozik

A munkavállalók többsége a feldolgozóiparban és a szolgáltatási szektorban, elsősorban humán és szociális területen dolgozik, 40 százalékuk részmunkaidőben.

Magyar Nemzet
2019. 07. 17. 17:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megváltozott munkaképességűek elhelyezkedési lehetőségeinek folyamatos javítását célzó intézkedések, valamint a munkaerőhiány együttes hatására a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája a 2011-ben mért 18 százalékról mára 35 százalék körüli szintre emelkedett a Trenkwalder becslése szerint.

A munkavállalók többsége a feldolgozóiparban és a szolgáltatási szektorban, elsősorban humán és szociális területen dolgozik, 40 százalékuk részmunkaidőben. Alkalmazási lehetőségeiket erősen korlátozza, hogy csupán hat százalékuk diplomás, további 55 százalékuknak van középfokú képesítése. A 250 főnél több alkalmazottal dolgozó cégek mintegy nyolcvan százaléka foglalkoztat megváltozott munkaképességű kollégát, a legmagasabb arányban Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében, a legalacsonyabb arányban pedig Nógrád megyében. Korábban alig tapasztalt jelenség, hogy körükben is megerősödött a mobilitás: a gazdaságilag fejlettebb régiókba vándorló rokkantaknak gyakran szállást vagy arra vonatkozó támogatást, illetve esetenként speciális egészségügyi szolgáltatásokat kínálnak a munkáltatók.

Az elhelyezkedést érezhetően segítette a szociális hozzájárulás befizetésétől mentesítő rehabilitációs kártya kiterjesztése, ami az idei évtől már mind a négyszázezer személy után járhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.