Már félmillió különösen gazdag van a világon, mutatjuk, hol

A nagyon gazdagok tavaly tovább gazdagodtak, ami nem meglepő a járvány ellenére lezajlott tőzsdei szárnyalás tükrében. Többségük húsz ország lakója, vagy legalábbis ott tartják nyilván őket. Kínában igen gyorsan nő a számuk.

Fellegi Tamás Péter
2021. 03. 23. 17:52
null
A készlet értéke 130 millió dollár, ami 33,1 milliárd forintnak felel meg (képünk illusztráció) Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok szó esik a világ leggazdagabb embereiről, azonban nehéz meghatározni, hogy mit tekintünk általában gazdagságnak, sőt igen nagy gazdagságnak. A Visual Capitalist meghúzta a határt: harmincmillió dollár fölött tekint valakit ultragazdagnak, ami forintban is közel van egy kerek számhoz, tízmilliárdhoz. Ez már valóban olyan összeg, ami, ha csak egyetlen ezrelék hozamot produkál, már kényelmes megélhetést biztosít, és akkor hozzá sem kell nyúlni a vagyonhoz. Másként közelítve: ezer évig tartana ugyanilyen költés mellett felélni, ha semekkora hozam nincs.

Szerencsére a legtöbb esetben nemcsak öncélúak ezek a vagyonok, hanem legtöbbször vállalatokban való részesedéseket testesítenek meg, így a gazdaság általános működéséhez is hozzájárulnak. Tavaly 520 ezer fő tartozott ebbe a kategóriába, kicsit több, mint harmaduk, 180 ezer az Amerikai Egyesült Államok lakója. Ez nem túl meglepő, hisz az ország ma még a legnagyobb gazdaság, ráadásul messze az amerikai tőzsdei cégek a legmagasabban értékeltek a többéves masszív emelkedés után, így részvényeik igencsak megnövelik tulajdonosaik vagyonát.

A limit harmincmillió dollár, majdnem fél tonna arany
Fotó: MTI

A második helyre immár Kína került hetvenezer emberrel, de ha hozzáadjuk a jogilag hozzá is tartozó Hongkongot is, már 75 ezret kapunk. Kína a világ második legnagyobb gazdasága, így érthető az adat, de ami különösen érdekes: öt év alatt 137 százalékkal emelkedett a szupergazdagok száma, vagyis ebben a tekintetben is gyorsan zárkózik fel az ország a gazdaságának nagysága által indokolt szintre. A harmadik helyen Németország áll 28 400 nagyon gazdaggal, ezzel megelőzi Japánt, amely a világ harmadik legnagyobb gazdasága: ott 15 ezren tartoznak a kategóriába, de kevéssel még Nagy-Britannia és Franciaország is előtte jár.

A hetedik helyen Olaszország áll tízezer fővel, így ilyen tekintetben a mediterrán országnak, melynek az utóbbi években sokat hallottunk gazdasági problémáiról és különösen eladósodottságáról, nem lehet oka panaszra. Ugyancsak tízezer a szám Oroszországban, ahol a kommunizmus összeomlása utáni vadkapitalizmus tette lehetővé, hogy a gazdaság méretéhez képest arányában jóval többen legyenek, mint a fejlettebb országokban.

A tizedik helyezett Svájc 7500 emberrel, ez a szám megközelíti a lakosság egy ezrelékét. Ebben feltehetően komoly szerepe van, hogy sokan, akik más országban élnek, illetve szerezték vagyonukat, előszeretettel tartják azt Svájcban, ahol, évszázadok óta biztonságban vannak a vagyonok. Lényegében ugyanez az arány Szingapúrban, amely Ázsia Svájca, és valamivel kisebb Svédországban, ahol a vagyonok és vagyonosok ugyancsak sértetlenül vészelték át a XX. század viharait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.