Megállapodott a MÁV a vasutasok béremeléséről

A béremelésben olyan, a vasút működése szempontjából meghatározó munkakörök munkavállalói részesülnek, mint például a forgalmi szolgálattevők, a vezető jegyvizsgálók, valamint a mozdonyvezetők.

Nagy Kristóf
2019. 07. 15. 9:27
null
Mintegy 24 ezer munkavállalót érint a fizetések rendezése Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évközi bérfejlesztéstől született megállapodás a MÁV-nál, a lépés mintegy 24 ezer munkavállalót érint – tudta meg a Magyar Nemzet. A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) tájékoztatása szerint a keresetrendezést a vasúttársaság a 2017-ben kötött hosszú távú, idei évre átlagosan ötszázalékos emelésen felül hajtja végre. Ennek forrása a szociális hozzájárulási adó (szocho) két százalékpontos csökkentése. A lépés mintegy 1,8 milliárd forintot jelent a MÁV-nál.

Ennek megfelelően elkészült a MÁV bérfejlesztési javaslata, amelyre a kormány is rábólintott. Ez alapján megállapodás született a szakszervezetekkel arról, hogy a bértorlódások kezelésére és a foglalkoztatáspolitikai szempontból kritikus munkakörökben augusztustól már a megemelt fizetést kapja a MÁV-csoport dolgozóinak közel kétharmada, mintegy 24 ezer fő. A béremelésben olyan, a vasút működése szempontjából meghatározó munkakörök munkavállalói részesülnek, mint például a forgalmi szolgálattevők, az elegyrendezők, a vezető jegyvizsgálók, a járműszerelők, a vonalgondozók, valamint a mozdonyvezetők.

Mintegy 24 ezer munkavállalót érint a fizetések rendezése
Fotó: Havran Zoltán

A megállapodás szerinti béremelés a betöltött munkakör függvényében átlagosan bruttó öt- és húszezer forint közötti összeg. A megemelt bér először a szeptemberi bérfizetési napon érkezik meg a számlákra.

A 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodásban foglaltak, illetve a gazdaságvédelmi akcióterv szerint júliustól két százalékponttal, 17,5 százalékra csökkent a munkáltatókat terhelő, bruttó béren felül fizetendő szocho.

Lapunk korábban beszámolt róla: várhatóan ősszel kezdődnek tárgyalások az állami vállalatok és a szakszervezetek között a nemrégiben létrehozott Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának részeként egy újabb, hosszú távra szóló bérrendezési programról. Az egyeztetés elkerülhetetlen, mivel a 2017-ben megkötött, 2019-ig szóló bérmegállapodásban foglalt, idei évre átlagosan ötszázalékos emelés ma már nem elégséges. Az egyezség a vasutasok mellett az állami közműszektort, a Volánokat és a postát is érinti.

A várhatóan több évre szóló újabb bérmegállapodás a munkaerő megtartása, ezzel a közszolgáltatások zavartalan működése miatt elengedhetetlen. Az állami cégeknek nemcsak a magasabb keresetet ígérő külföldi álláslehetőségek, de a hazai versenyszféra is konkurenciát jelent.

A bérrendezés azért is elkerülhetetlen, mert további 8-8 százalékkal emelkedik 2020-ban a minimálbér és a garantált bérminimum. Az utóbbi tétel ugyan keveseket érint a vasútnál, de a bérek összecsúszása miatt a magasabb bérek rendezése sem maradhat el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.