Megfertőzte a tavaszi előszezont a koronavírus

Nemcsak a kereskedelmi szálláshelyeket, a magánszállásokat is sújtja a koronavírus-járvány. A húsvéti és a háromnapos május elsejei hétvégére szóló foglalások többségét a Balatonnál már lemondták vagy októberre halasztották, a nyáriakból a java még megvan. Egyre többen későbbi alkalomra váltják át a már leadott szobafoglalást, amiből egy erős őszi szezon alakulhat ki, télre pedig helyreállhat a rend legnagyobb tavunk körül.

2020. 03. 20. 17:20
null
Őszre jöhet vissza az élénkebb hangulat a tónál Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legkedveltebb észak-balatoni térség turisztikai egyesülete szerint a koronajárvány megjósolhatatlanná teszi az idei üdülési szezon vendégszámban vagy forintban mért veszteségét. – Most még nem látunk tisztán, ezért az elkövetkező hetekben azon dolgozunk, hogy egy megközelítően reális képet kapjunk – mondta lapunknak a Balatoni Riviéra Turisztikai Egyesület menedzsere. Pataki Júlia abban bízik, hogy mivel térségükben (Alsóörs, Felsőörs, Csopak, Lovas, Paloznak) a belföldi vendégek vannak többségben, a lemondásokat rugalmasan lehet kezelni. Aláhúzta: a már eddig is keletkezett veszteség felbecsülhetetlen, és ha júniusra, júliusra valamennyire helyre is áll a vendégforgalom, új stratégiára lesz szükség.

Fölvetettük: igaz-e, hogy ezekben a napokban a fertőzésveszélynek kitett nagyobb városokból, illetve főképp Budapestről visszahúzódnak a tulajdonosok a nyári balatoni ingatlanjaikba. Pataki Júlia jelezte, megfigyelhető a tendencia, például Almádiba és Füredre is többen visszatérnek a nyaralóikba mostanában. Megemlítette, hogy az érintett önkormányzatok azt tanácsolják, hogy az érkezők lehetőleg maradjanak a téliesített nyaralójukban, apartmanjukban, kerüljék a csoportosulásokat, ne látogassák a fagylaltozókat, a parti nyilvános helyeket, és függesszék fel a baráti találkozásokat is.

Őszre jöhet vissza az élénkebb hangulat a tónál
Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán

Ez az időszak ugyanis a Balatonnál sem a felhőtlen kikapcsolódásról szól, a védekezés érdekében szigorú szabályokat kell követnie mindenkinek, legyen átutazó vagy helyi lakos. Azt az előszezonról lemondó helyi vállalkozók is elismerik, hogy hiába a gyönyörű tavasz, amely a természetbe csábít, a teljes visszahúzódás ideje jött el, de ez idő alatt számot lehet vetni az eddigiekkel és a jövőbeni tervekkel, lehet új stratégiát építeni – a Balaton ugyanis jövőre is ott lesz, és ha meg is torpan a turizmusa, örök garancia a tó körül vendéglátózni.

Akad olyan magánszálláshely, amelyik ma már lebeszéli a vendéget arról, hogy útnak induljon, és teljesen bezár néhány hétre, de több helyütt a hétvégéig még biztosan vannak magyar turisták, akik csendesen kivárják az események alakulását. Egy biztos a helyiek szerint is: amíg végig nem söpör az országon a vész, addig nem is lehet abban gondolkodni, hogy az év hátralévő részét hogyan mentsék meg a balatoniak, egyelőre ugyanis az összefogás ereje és az elszántság nő csupán a cél érdekében, a piaci esélyek még ingatagnak bizonyulnak. Megtudtuk azt is: húsvétra minden szállásfoglalást visszamondtak, ami példátlan a tó történetében, és nem lesz városnapi ceremónia május 1-jén – lemondta a részvételt Hévíz német testvérvárosából, Pfungstadtból az egyhetes itt tartózkodást tervező nyolcvanfős delegáció.

– Elvitte az előszezont a vírus – kesergett megkeresésünkre a 214 magánszálláshelyet, panziót, vendégházat, apartmanlakást összefogó Hévízi Szobakiadók Közösségének elnöke. Lajkó Ferenc ezzel együtt bízik a nyárban, és mint mondta, nagy eséllyel erős lehet az őszi szezon is. Biztató jel, hogy többen vannak az olyan belföldi vendégek, akik nem törölték a tervezett pihenésüket, ami azt jelenti, hogy van jövő, és ha a vállalkozás addig kihúzza, év végére valamennyire kiegyensúlyozódhat az idei mérleg. Ez országosan várható jelenség – mondják. Sokan a húsvéti, május 1-jei szobafoglalást októberi időpontra halasztották, az őszi felfutáshoz a segítség is úton van. – Az önkormányzat az idén is biztosítja büdzséjéből az idegenforgalmi adóból elnyerhető, megközelítőleg 15 millió forint körüli támogatást a magánszállásadóknak – mondta Lajkó Ferenc.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.