„Megszállták” az építőművészek Keszthelyt

Megközelítően 350 millió forintos beruházással, jövő tavaszra megújul Keszthely Balaton-parti városrésze. A Balaton szálló előtt álló zenepavilonhoz térszint alá süllyesztett szociális blokk épül, miközben díszburkolatot és világítást kap a vitorláskikötőhöz vezető sétány. 

2020. 12. 13. 16:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötmillió forintot hagyott jóvá Keszthely képviselő-testülete azoknak a pályázóknak a díjazására, akik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) felhívására konstruktív tervet dolgoznak ki a legpatinásabb tóparti üdülőhely balatoni központjának fejlesztésére.

A Balaton fővárosa címet viselő nyugat-balatoni település archaikus belvárosa, sétálóutcája, illetve a gótikus templom által uralt főtér, az európai értékű, barokk stílusú kastélymúzeum már megüti, sőt meghaladja a modern városkép színvonalát. Ugyanakkor Keszthely harmadik legfontosabb része, a Balaton-part a jelenlegi színvonalában és építészeti minőségében is elmarad a többi településrésztől.

Már majdnem teljes a városkép, a műemlékeken kívül még a tóparton vannak munkák – Forrás: Magyar Nemzet

A városi strand megközelíthetősége és kialakítása sem állja a versenyt a Balaton más fürdőhelyeivel, nem méltó a város múltjához, regionális jelentőségéhez. A fejlesztés megvalósításánál lényeges szempont, hogy nemcsak a 25 ezres város, hanem a közel 80 ezer lelket számláló vonzáskörzet igényeinek is magas színvonalon megfeleljen – derül ki a pályázat előzményeit taglaló indoklásból.

Mint megtudtuk, az MMA által felkért Kossuth-, Széchenyi- és Ybl-díjas építészekből álló bírálóbizottság 2021. január 2-től bontja fel a pályázatokat tartalmazó borítékokat, és előreláthatóan január 21-én dönt arról, hogy kik érdemesülnek a város egyedi, 21. századi megjelenését felvázoló pályázat díjaira.

Míg az MMA pályázatától a városvezetés kimondottan Keszthely Balaton-parti területének átformálására vár konstruktív tervet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik doktorandusziskolájának hallgatói a Térfoglalás elnevezésű kutatási projektjükben Keszthely és a hozzá közeli települések kapcsolatait elemzik.

– Építőművészeti iskolánk doktorandusz hallgatói az úgynevezett tematikus évük keretében vizsgálódnak Keszthelyen. A mi munkáknak nincs kapcsolata a Magyar Művészeti Akadémiáéval – de az eredményeket illetően lehetnek találkozási pontok. Mi a Keszthely-központú kisrégió, a város tágabb környezetének kapcsolatrendszereit vizsgáljuk – jelezte lapunknak Balázs Mihály Kossuth-díjas építész, a BME egyetemi tanára.

– A térség mai jellegzetességeire irányul a figyelmünk, és megállapításokat fogalmazunk meg Keszthely és környéke jövőjére vonatkozóan. Amit mi itt teszünk, az teljes körűen nyilvános, abból bárki, a helyi önkormányzat vagy bármelyik civil szervezet levonhat következtetést – folytatta.

A Balatoni Kongresszusi Központ és Színház – számtalan előadással, hangversennyel – kiemelt rendezvényhelyszíne a városnak
Fotó: MTI

Kérdésünkre, hogy a térség jelenének építészszemmel, építészattitűddel történő vizsgálata és a jövőre vonatkozó elgondolások megfogalmazása miért tekinthető a más hasonló vizsgálatoktól eltérőnek, az építészprofesszor úgy fogalmazott, ők nem abból indultak ki, hogy Budapestről odamennek egy balatoni városba, és megmondják a helyi döntéshozóknak, mit kell csinálni. Kívülről szemlélődnek és vonnak le következtetéseket, azzal a várakozással, hogy azok majd szerepet kapnak az önkormányzati döntésekben.

– Kutatási eredményeinkkel tükröt szeretnénk tartani a városvezetés elé – hangsúlyozta a doktoranduszcsoport terepmunkájának irányítója, majd úgy folytatta: – Nyilván megkérdezi majd, hogy hangsúlyos szerepet kap-e vizsgálatunkban a turizmus. Erre az a válasz, hogy igen. Sokan szeretnék, mert Keszthelyen és környékén is sokan élnek az idegenforgalomból. De óvatosnak kell lennünk, mert amint az elmúlt hónapok példája mutatja, a turizmus egy perc alatt össze tud omlani. E terület vizsgálata és jövője tekintetében is együtt gondolkodunk, dolgozunk a helyiekkel, és lehetnek találkozási pontok a Magyar Művészeti Akadémia pályázatával is. Senki ne higgye, hogy a város és környéke problémái megoldásának kulcsa az építőművészeti doktori iskola kezében van – szögezte le a Kossuth- és Ybl-díjas építész.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.