Mentőövet nyújt a hitelgarancia a járvány okozta válságra

A gazdaságélénkítési terv részeként ötszázmilliárd forintos, rendkívüli hitelgarancia-programot indít az MFB-csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a koronavírus-járvány hazai cégekre gyakorolt negatív hatásainak enyhítésére. Az új garanciaprogram hozzájárul a vállalkozások likviditási problémáinak megoldásához, a hazai munkahelyek megőrzéséhez, és támogatja a fejlesztési tevékenységek ösztönzését is – hangsúlyozta lapunknak Búza Éva, a társaság vezérigazgatója.

Horváth Éva
2020. 05. 07. 7:34
null
„A kicsik jelentős része segítséget vár” Fotó: MORICZ SABJAN SIMON Forrás: Garantiqa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Meglehetősen széles azon hitelek köre, amelyeknél állami garancia segítheti a bankokat a vállalkozói kör biztonságos finanszírozásában. Várakozásaik szerint milyen vállalkozók és mely hiteltípusok esetében lehet a legnépszerűbb, legsikeresebb a program?

– A Garantiqa Krízis garanciaprogramban a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a nagyvállalatok vehetik igénybe folyószámla-, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez a kilencvenszázalékos állami garanciavállalást. A hiteltípusok vonatkozásában tehát nincs megkötés, ugyanakkor fontos új elem, hogy a nagyvállalatok is bekapcsolódhatnak a programba. Ez utóbbit azért emelem ki, mert az egy adósnak nyújtott maximális kezességvállalás mértéke ebben a programban elérheti az ötmilliárd forintot is, amely már a nagyvállalatok hitelhez jutásában is komoly segítség. Az eddigiekhez képest egy teljesen új programról, és így új feltételrendszerről van szó.

– A korábbi gyakorlathoz képest mennyivel lesz szigorúbb a garancia-kérelmek elbírálása?

– Az elbírálási folyamatainkban nem lesz változás, gyorsan döntünk. A folyamataink teljesen digitalizáltak, a hitelintézetekkel az infokommunikáció elektronikus, így biztosított a gyors és hatékony adatáramlás is. A nagytömegű, ám kisebb összegű, standard ügyleteknél egy munkanap az átfutási idő, míg az egyedi nagy ügyekben öt munkanap alatt hozunk döntést, miután a hiánytalan kezességvállalási kérelmet megkaptuk. Fontos, hogy hozzájáruljunk a hazai munkahelyek megőrzéséhez, miközben a fejlesztési, beruházási tevékenységek ösztönzése is kiemelt cél.

– Ebben a programban a Garantiqa az agrárium területén tevékenykedő vállalkozásokat is segíti, vagy belép a képbe a Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) is?

– A Garantiqa Krízis garanciaprogramban nincs iparági korlátozás, így az agráriumban tevékenykedő vállalkozások is részesülhetnek a kilencvenszázalékos állami hátterű kezességvállalásban. Ugyanakkor az állami támogatásoknál megszokott klasszikus korlátozások – így a hadiiparra, a szerencsejáték-iparra, a pénzügyi szektorra – természetesen itt is érvényesek. Az igénybe vett hitelek maximális összege esetében előírás, hogy az nem haladhatja meg a vállalat által kifizetett éves bérköltség és bérjárulékok költségének kétszeresét, vagy a 2019-es árbevételük 25 százalékát. Ugyanakkor indokolt esetben a hiteligénylő vállalkozás 18 hónapnyi likviditási igényének vagy a kérelmező nagyvállalat 12 hónapnyi likviditási igényének megfelelő mértékű finanszírozás is nyújtható. A konstrukció­hoz állami díjtámogatás is kapcsolódik: a hitelfelvevő által fizetendő éves díj, a hitelösszegre vetítve és a futamidőtől függően a kkv-k esetében 0,25-1 százalék között van. Ez az a minimális mérték, amelynek alkalmazását az Európai Bizottság rendkívüli közleménye meghatározta. A nagyvállalatok által fizetendő díjak pedig a ­kkv-k esetén felszámolt díjak kétszeresei.

„A kicsik jelentős része segítséget vár”
Fotó: Garantiqa

– Nemzetközi összehasonlításban mennyire elterjedt hazánkban a hitelgaranciák igénybevétele?

– A hazai garanciaszervezetek kezességvállalási aktivitása nemzetközi szinten is magas, a kezességvállalási portfólió GDP-hez viszonyított arányát vizsgálva Magyarország 2,22 százalékos értékkel a második helyen áll Európában. Tavaly a kezességvállalásunkkal a kkv-szektorba áramlott hitelek volumene év végén meghaladta az ezermilliárd forintot. Ez húszszázalékos növekedést jelent az előző évhez képest, és ezzel 41 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozás hitelhez jutását segítettük. Tavaly minden ötödik kkv-hitelhez a Garantiqa kezességvállalása kapcsolódott, és egységnyi kezességvállalással nagyobb volumenű hitelnövekedést értünk el, mint bármikor korábban. A társaság 27 éves működése alatt 459 ezer szerződéssel, 6 402 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességvállalást.

– Világjárvánnyal kapcsolatos tapasztalatok terén azonban mindenki kezdő a piacon. Mit várnak 2020-ban?

– Ami az idei folyamatokat illeti, talán a második negyedév végén, az eredmények, számok ismeretében lehet majd tisztábban látni.

– A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság egyes piacokon komoly pusztítást végzett. Milyen károkkal számolnak?

– A válság következtében valóban komplett iparágak kerültek nagyon nehéz helyzetbe, számos vállalkozás veszítette el bevételeit szinte egyik napról a másikra. A kicsik jelentős részének a válság rendkívül komoly kihívást jelent és segítséget várnak.

– Mennyi idő alatt térhetnek magukhoz a vállalkozók?

– Egyelőre nagyon képlékenynek látom a helyzetet, ezért nem szeretnék jóstatokba bocsátkozni. Az jól látszik, hogy a járvány egyik negatív következménye, hogy a likviditást kiszívja a vállalkozásokból. Ezért az intézményi kezességvállalásnak az ilyen, kritikus időszakban még jelentősebb szerepe lehet a hazai vállalati szektor likviditásának, működésének, újraindításának biztosításában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.