Nem optimizmus, realizmus

Magyarország gazdasági növekedése kiemelkedő volt az elmúlt esztendőben. Ez azonban egyvalakit biztosan nem lepett meg, Suppan Gergelynek, a Takarékbank vezető elemzőjének korábbi előrejelzése ugyanis telitalálatnak bizonyult. A szakértő a Magyar Nemzetnek azt is elárulta, hogy milyen szempontokat vett figyelembe. Szerinte a lendület az idén is kitarthat.

2019. 02. 22. 5:45
null
Az elemző módszere főként matematikai, kis részben becslés Fotó: Fotó: Mudra László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Gratulálok, ön volt az egyetlen elemző, aki a tavalyi negyedik negyedévre a GDP ötszázalékos növekedését jelezte előre. Talált, süllyedt. Milyen szempontokat vett figyelembe?

– Ez főként matematika és csak kisebb részben becslés. Ismertek voltak a Központi Statisztikai Hivatal korábbi negyedéves ipari, kiskereskedelmi és építőipari adatai. A többi között ezeket vettem figyelembe egy fix bázis mellett. Az eredményeket felszoroztam, majd a számításom alapján kereken kijött az öt százalék.

– Önről többen azt mondják, hogy az előrejelzései optimisták, de tény: találkozott a prognózisa a valósággal.

– Nem optimista vagyok, hanem realista.

– És a többiek? Ha ilyen pontosan lehet kalkulálni, hogyan lehetnek jelentősebb eltérések az elemzők között? Nem lehet, hogy egyeseknél a politikai meggyőződés is befolyásolja az egyenlet eredményét? Van olyan cég, amely rendre alábecsüli az eredményeket, ha a Fidesz adja a kormányt, és rendre felülbecsüli, ha a balliberálisok vannak hatalmon.

– Nem tudom, hogy mások milyen modell alapján állapítják meg a számokat. Megeshet, hogy valaki úgy gondolhatta, ha a német gazdaság lassul, akkor a magyar is biztosan lassul. Ez azonban önmagában nem dönti el a kérdést. Láttunk ugyanis olyat, hogy miközben a német ipari termelés esett, a magyar tovább nőtt. Magyarországon nagymértékben erősödött a belső kereslet, miközben például az autó­ipar kapacitása is bővül.

Az elemző módszere főként matematikai, kis részben becslés

– Az idén kitarthat a lendület?

– Nagyon nagyot kellene fékezni ahhoz, hogy öt százalékról becsússzunk négy százalék alá. Ezért négyszázalékos növekedéssel nyugodtan lehet számolni, de akár még ezt is meghaladhatja a 2019-es GDP bővülése. Ha az uniós konjunktúra nem lesz kedvező, attól még a belső piac jelentős támogatást adhat a gazdaságnak. Már tudjuk, hogy több multinacionális cégnél is folytatódott a két számjegyű béremelés, amely a fogyasztási számokban visszaköszön majd. A lakásépítési hullám tetőzhet az idén, ez önmagában egy százalékpontot adhat a növekedéshez. Tombol az irodaberuházási láz, 460 ezer négyzetméternyi épület kivitelezése van folyamatban. A szállodafejlesztés is jelentős, csak Budapesten 51 hotel építése, korszerűsítése zajlik. Mindehhez adjuk hozzá az uniós pénzek lehívását, a projektek megvalósításának zöme még hátra van. Az állami beruházások is jelentősek, amelyek bőven érintik az oktatás, a kultúra és a sport területét is. A családvédelmi akcióterv szintén kedvező a gazdaságra nézve, de annak hatásával főként jövőre érdemes számolni.

– A pénzügyminiszter szerint gazdaságösztönző csomaggal készül a kormány. Ha ilyen kedvezőek a körülmények, mint ahogy sorolta, akkor mi szükség van újabb intézkedésekre?

– Ahogy említettem, a nemzetközi környezet több kockázatot is hordoz magában, tehát indokolt erre is felkészülni. Nemcsak erre az évre kell gondolni, hanem a következőkre is.

– Vajon milyen területeket érinthet a gazdaságvédelmi csomag?

– Nyilván több eleme lesz, de akár a versenyképességet javító intézkedéseket is tartalmazhat. A bürokrácián még van mit csökkenteni, de újabb adóváltoztatások is felmerülhetnek, amelyek érinthetik a foglalkoztatást vagy a beruházások ösztönzését. Találgatni azonban nem érdemes, hamarosan ezekre a kérdésekre is pontos választ kapunk.

Elemzői felmérés a növekedési várakozásokról (év/év, százalék)

Intézmény 2018.

IV. név. 2018. éves átl. 2019. éves átl.

CIB Bank 4,3 4,6 3,2

Erste Bank 4,4 4,7 3,6

ING Bank 4,5 4,7 3,6

MKB Bank 4,5 4,7 –

OTP Bank 4,5 4,7 3,8

Raiffeisen Bank 4,1 4,9 3,4

Takarékbank 5,0 4,8 4,2

UniCredit Bank 4,7 4,8 3,3

Forrás: Portfólió

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.