Népszerűsítik a nyugdíjasok munkavégzését vidéken

A nyugdíjas foglalkoztatás előnyeinek bemutatását célzó szakmai fórumsorozat indul, Miért éri meg? címmel. A megyeszékhelyek mellett a gazdaságilag meghatározó kisebb városok is bekerültek a programba.

Magyar Nemzet
2019. 09. 14. 16:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugdíjas foglalkoztatás előnyeinek bemutatását célzó szakmai fórumsorozat indul, Miért éri meg? címmel. A megyeszékhelyek mellett a gazdaságilag meghatározó kisebb városok is bekerültek a programba – olvasható a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezek Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Közész) mai közleményében.

Vizeli Sándor, a Közész elnöke kiemelte: az immár második szakmai fórumsorozat rendkívül fontos, mivel a munkaerő iránti piaci kereslet továbbra is erős. Az adó- és járulékterhek mérséklésének kiterjesztett kedvezményei pedig a nyugdíjas foglalkoztatás továbbfejlesztését szolgálják. A szövetség kötelékébe tartozó 18 szövetkezet több mint tízezer főt tömörít, és minden nagyobb településen elérhető nyugdíjas-szövetkezet, összesen mintegy 150 társulás. A kis- és középvállalkozások mellett a multinacionális cégek is komolyan számolnak ezzel az atipikus foglalkoztatási formával.

Dolgos Attila alelnök úgy látja, nem a nyugdíjasok foglalkoztatásának kiszélesítése oldja meg a munkaerőhiányt, de hathatós segítséget nyújt a probléma kezelésére. Ráadásul még erőforrás is felszabadítható azzal, hogy a toborzási és egyéb feladatokat a szövetkezetek végzik. A Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. és az Országos Szövetkezeti Tanács egyaránt segíti a Közész munkáját: a tapasztalatok, a javaslataik összegezve támogatják majd a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek tagjait, illetve partnereiket.

Korábban írtuk: elkerülhetetlenné válik a következő évtizedekben a nyugdíj előtt álló munkavállalók, a korhatárt még el nem érő inaktívak, valamint a nyugdíjasok ösztönzése arra, hogy minél tovább maradjanak a munkaerőpia­con. Míg tavaly száz dolgozó 42 idős ellátásához járult hozzá, addig 2050-re már 58 nyugdíjas vagy ötvenévesnél idősebb, ám nem dolgozó ember megélhetését kell fedeznie, tehát az is előfordulhat, hogy az idős ellátottak annyian vagy valamivel többen lesznek, mint a munkavállalók.

A 36 országot tömörítő Gazdasági és Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legújabb tanulmánya szerint átlagosan negyven százalékkal több ötven év felettit kell a fiatalabb munkavállalóknak ­eltartaniuk. Ez érdemi beavatkozás nélkül fenntarthatatlan, komoly életszínvonal-csökkenést, instabilitást hoz. A munkában töltött évek kitolásával, a nemek közötti különbségek csökkentésével az ötven év feletti nem dolgozók arányát jelentősen vissza lehetne szorítani 2050-re.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.