Pénzt kunyerál, miközben úszik a pénzben Karácsony Gergely

Tavaly decemberben valóságos vagyonon ült a főváros. Az ország önkormányzatai közül messze Karácsonyéknak volt a legtöbb pénzük. Ezek alapján nyoma sincs fizetésképtelenségnek.

Jakubász
2021. 02. 25. 16:43
null
penz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha nem kompenzálják a fővárost, akkor már a mostani adatok alapján is igazoltnak látszik, hogy november végére fizetésképtelenség állhat elő – ezt mondta a távirati iroda beszámolója szerint február 18-án Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Az igen borús képet festő nyilatkozatot ugyanakkor egészen érdekes megvilágításba helyezi az az adatsor, amely a Magyar Nemzet birtokába került, s amely a legnagyobb hazai önkormányzatok pénzügyi helyzetét mutatja be. Eszerint ugyanis a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat tavaly decemberben még valósággal úszott a pénzben.

A Magyar Államkincstár adatsora azt mutatja, hogy a múlt esztendő utolsó napján 10,4 milliárd forintot tartott a kincstárnál. Ezenfelül kereskedelmi bankoknál vezetett számán további 36,7 milliárd forintja volt a helyhatóságnak, állampapírban pedig újabb 74,8 milliárd forint.

A pénztelenséget hangoztató Karácsony vezette Városháza tehát 2020. december 31-én egészen pontosan 122 milliárd forint felett rendelkezhetett.

A kincstár adataiból egyébként kiderül, hogy nagyvárosainkat és a budapesti kerületeket is figyelembe véve a múlt év végén a fővárosnak volt a legtöbb pénze. Debrecen volt a második 74 milliárddal, Székesfehérvár 35 milliárddal a harmadik. Más nagyvárosok tíz-húsz milliárd forint körüli összeggel rendelkeztek.

A főváros kerületei közül egyiknek sem volt nagyobb a vagyona húszmilliárdnál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.