Szingapúr bababónusszal ösztönzi a gyermekvállalást

Az ázsiai városállam rendelkezik az egyik legalacsonyabb termékenységi rátával a világon.

Magyar Nemzet
2020. 10. 06. 19:33
null
Szingapúr vezetése attól tart, hogy az emberek a járvány miatt elhalasztják a gyerekvállalást. Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Szingapúrban valaki a koronavírus-járvány alatt vállal gyereket, a kormány egyszeri kifizetéssel honorálja azt, mivel a városállam vezetése attól tart, hogy az emberek a járvány miatti pénzügyi nehézségek és esetleges munkahelyelvesztések elhalasztják a gyerekvállalást – írja a BBC.

A világ egyik leggazdagabb állama már eddig is bőkezűen támogatta a családot alapító állampolgárait
Fotó: 123RF

Egyelőre nem hozták nyilvánosságra a bónusz összegét, de a már meglévő, meglehetősen nagylelkű támogatások mellé új elemként érkezik majd.

Ösztönzésre pedig igencsak szükség van az ázsiai kis országban,

hiszen Szingapúr az egyik legalacsonyabb termékenységi rátával rendelkező hely a világon, és már évtizedek óta küzd azzal, hogy javítson ezen. Éles kontrasztként említ a BBC cikke néhány szomszédos országot, ahol egészen más a helyzet: Indonéziában és a Fülöp-szigeteken épp hogy kirobbanó születésszámok várhatók a vírus miatti lezárások után.

Szingapúr már létező gyerekvállalást ösztönző programjának keretében a szülők akár tízezer szingapúri dollárt (2,2 millió forint) is kaphatnak támogatásként. A városállam termékenységi rátája 2018-ban nyolcéves mélypontra zuhant, ekkor egy nőre átlagosan 1,14 szülés jutott. Jó néhány másik ázsiai ország szintén csökkenő termékenységi rátával küzd, a helyzet pedig a koronavírus-járvány következtében általában még rosszabb lett. Korábban az év során Kína születési rátája a Kínai Népi Köztársaság hetven évvel ezelőtti alapítása óta a legalacsonyabb szintre esett, annak ellenére, hogy a sokat kritizált egykepolitika öt évvel ezelőtt véget ért az ázsiai országban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.