Tíz év, 2600 milliárd forint

Soha nem látott összeggel, 380 milliárd forinttal támogatja jövőre az állam adó- és járulékkedvezmény formájában a legálisan dolgozó szülőket. A pénzügyminiszter helyettese a Magyar Nemzetnek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy tíz évvel korábban a summa csupán 12 és fél milliárd forint volt, igaz, akkor még a Gyurcsány—Bajnai-kormány határozott a számokról. Tállai András úgy vélekedett, miközben a mostani kabinet újabb és újabb adócsökkentéseken dolgozik, az ellenzék — ha tehetné — azonnal adót emelne.

Jakubász Tamás
2019. 06. 26. 5:45
TÁLLAI András
Tállai szerint az ellenzék azonnal adót emelne Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés a múlt héten tárgyalt a jövő évi költségvetés számai­ról, az eszmecsere némelykor parázs szócsatákat hozott.

– A törvénytervezet lényeges pontjai között szerepel az adócsökkentés és a családok támogatása – mondta lapunknak Tállai András államtitkár. A pénzügyminiszter helyettese gyorsan hozzátette: éppen ez a két elem mutatja meg legjobban a lényeges különbséget a kormány és a balliberális ellenzék felfogása között.

– Jövőre például 380 milliárd forint marad adó- és járulékkedvezmény formájában a legális keretek között munkát vállaló és gyermeket nevelő családoknál. Az összeg magában foglalja a legújabb kedvezményt is: a következő évtől egyetlen forint személyi jövedelemadót sem kell fizetniük a négygyermekes anyáknak – mondta az államtitkár. Szerinte érdemes mindezt összevetni a baloldali kormányok időszakával. A miniszterhelyettes úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferencék nem emelték, hanem csökkentették a családoknak járó adókedvezményeket, kormányzásuk utolsó évében, 2010-ben pedig csupán 12 és fél milliárd forintnyi kedvezményben részesültek a szülők.

– Az elmúlt hetek, hónapok történései alapján az lehet az ember érzése, hogy semmi nem változott: a balliberálisok továbbra is a megszorításban hisznek, és azonnal adót emelnének, ha lehetőségük volna rá – mondta az államtitkár.

Tállai szerint az ellenzék azonnal adót emelne
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Tállai András ezután arról beszélt, hogy tíz év alatt több mint 2600 milliárd forinttal szélesítheti a családok anyagi mozgásterét a gyermekkedvezmények 2011-től élő rendszere. A részletekről szólva a miniszterhelyettes felidézte, hogy az első esztendőben – azaz 2011-ben – 180 milliárd forintot hagytak a családoknál a kedvezményes rendelkezések, ahogy a következő két évben is hasonló összeg maradt a nagyjából egymillió érintett adófizetőnél.

Változást 2014 hozott, akkor lépett ugyanis életbe az a passzus, amely lehetővé tette, hogy a szülők a személyi jövedelemadójuk mellett a járulékaikat is csökkenthessék a kedvezménnyel. Abban az esztendőben 230 milliárd forint körüli summát fordított az állam a gyermekek után járó közteher-enyhítésre. Azóta az éves tétel esztendőről esztendőre emelkedett, így a kedvezmények együttes összege 2017-ben megközelítette a 290 milliárdot, 2018-ban túllépte a 310 milliárdot, idén pedig 355 milliárd forintra nőhet – sorolta Tállai András, majd megjegyezte: ezt követi a 2020-as 380 milliárd forint: a négy vagy több gyermeket nevelő anyák szja-mentességével kiegészülve ekkora lehet a jövőre tervezett összeg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.