Tizennyolc ágazat cégeinek adóját engedte el a kormány

Adómentesség jár egy hónapra 15 ezer vállalkozásnak, százezer munkavállaló után. Bemutatjuk az ügyintézés részleteit.

Jakubász
2020. 12. 02. 6:44
null
Amszterdam, 2018. április 17. Zsiráfborjú nézelõdik anyja mellett az amszterdami Artis állatkertben 2018. április 17-én. A zsiráfbébit elõször láthatja a nagyközönség. (MTI/EPA/Robin Van Lobnkhuijsen) Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November közepén újabb kormányrendelet látott napvilágot a válság káros gazdasági hatásainak mérséklésére, a jogszabály több helyen is enyhített a közterheken. Hogy pontosan kiket érint a könnyítés, arról a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részletes összefoglalót adott közre. – A kormányrendelet nyomán a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban működő vállalkozások közterhei csökkentek. A rendelkezések kedvezményeket adnak a munkaadóknak a munkaviszonyban álló alkalmazottaik után fizetendő adókból – mondta bevezetésképpen a hatóság szóvivője. Kis Péter András érdeklődésünkre megjegyezte, hogy a jogszabály összesen tizennyolc ágazatot sorol a veszélyeztetett kategóriába, az ezekben működő vállalkozásoknak jár adómentesség. Ilyen ágazat egyebek mellett az éttermi vendéglátás, a konferenciaszervezés és a filmvetítés, ahogy idetartozik a sport- és a művészeti létesítmények üzemeltetése is; az állatkertek és a vidámparkok szintén élhetnek a kedvezményekkel.

Ügyintézés az adóhivatalban. Az adómentesség jár, de azt kérni kell, igaz, nem személyesen, hanem elektronikus úton
Fotó: Bach Máté

– A felsorolt ágazatok vállalkozásainak nem kell 2020 novemberére szociális hozzájárulási adót fizetniük a munkaviszonyban foglalkoztatott alkalmazottaik után – ismertette a szóvivő. A munkaadók ugyancsak mentesülnek a szakképzési hozzájárulás alól, miként az egy hónapra arányosan jutó rehabilitációs hozzájárulás-fizetési kötelezettség alól is. – A rendelet a kisvállalati adó, azaz a kiva szerint adózóknak is kínál kedvezményt. Nekik a novemberi adó megállapításánál nem kell figyelembe venniük a személyi jellegű kifizetéseket, az összeg tehát nem lesz része a kisvállalati adóalapnak – sorolta Kis Péter András.

Stop az önkormányzati sarcokra

Lépett a kormány, jövő évre nem emelhetnek adót az önkormányzatok. (Részleteket ITT olvashat.)

A jogszabály természetesen feltételeket is támasztott. – Az adómentesség akkor járnak, ha a munkaadó kifizeti a november havi bért. Lényeges az is, hogy a munkaszerződésnek november 11-én élnie kellett, és hogy a dolgozót novemberben nem bocsátották el a veszélyhelyzet miatt – ismertette a szóvivő, majd megjegyezte: a mentességet igényelni kell az adóhivatalnál. Erre a szociális hozzájárulási adónál és a szakképzési hozzájárulásnál a november havi 2008-as számú bevallás a megfelelő nyomtatvány, a rehabilitációs hozzájárulás kedvezménye ügyében a 2001-es számú bevallásban lehet intézkedni. Ezeket a bevallásokat december elején, vagyis a napokban kell elkészíteni. A kiva esetében a könnyítés majd a 20KIVA jelű iratban érvényesíthető.

A járvány elleni védekezés miatt harminc napra elrendelt kötelező zárvatartás időszakában a vendéglátó- és a szabadidős ágazatot összességében hétmilliárd forintnyi adókönnyítéssel segíti a kormány. A Pénzügyminisztérium számításai szerint az adóügyi könnyítés csaknem 15 ezer vállalkozást és mintegy százezer munkavállalót érint – világította meg intézkedés hátterét, hatásait tegnap az adóügyi államtitkár. Izer Norbert a Joint Venture Szövetség online adókonferenciáján kiemelte: a kedvezmény igénybevétele is rendkívül egyszerű.

Vállalkozók veszélyben

– Éttermi, mozgó vendéglátás és rendezvényi étkeztetés

– Italszolgáltatás

– Filmvetítés

– Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése

– Sport- és szabadidős képzés

– Előadó-művészeti és azt kiegészítő tevékenység

– Művészeti létesítmények működtetése

– Múzeumi tevékenység

– Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése

– Sportlétesítmény működtetése

– Sportegyesületi tevékenység

– Testedzési szolgáltatás

– Vidámparki, szórakoztatóparki te­vékenység

– Fizikai közérzetet javító szolgáltatás

– Egyéb szórakoztatás, szabadidős és sporttevékenység

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.