Tízmilliárdos fejlesztések kezdődnek Sármelléken

Néhány éven belül menetrend szerinti járatok indulhatnak több euró­pai nagyvárosba a sármelléki repülőtérről. Idén több fontos beruházás indul a Hévíz–Balaton Airporton.

2020. 02. 10. 7:36
null
A tervek szerint több európai nagyvárossal valósulhat meg a közvetlen légi összeköttetés Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghaladja a tízmilliárd forintot azon beruházások összértéke, amelyeket a Hévíz–Balaton Airporton terveznek idén. – Egyenesbe kerülhet a repülőtér helyzete, amely egyben igazolja a fürdőváros eddigi kitartó szerepvállalását is a működtetésben. Ebben az évben megkezdődik a 6,6 milliárdos, állami forrásból megvalósuló infrastruktúra-fejlesztés, a norvég befektetők pedig hozzálátnak a nemzetközi pilótaiskola építéséhez – mondta Papp Gábor, Hévíz polgármestere a Zaol.hu-nak. A városvezető ismertette: ötmilliárd forintból kollégium, számos tanterem, két, szimulátorokkal felszerelt hangár létesül, illetve 17 négyszemélyes kisgép érkezik, amelyen a hallgatók gyakorolhatnak. Emellett fejlesztik a légikikötőt, amelynek következtében két éven belül keskeny törzsű személyszállító gépek, Airbusok és Boein­gek repülhetnek menetrend szerint pél­dául Londonba, Frankfurtba, Tel-Avivba és Norvégiába.

Mint korábban lapunk is beszámolt róla, a norvég tulajdonú Central European Aviaton Cluster a szintén norvég Pilot Flight Academyvel közösen összesen 15 millió euróból, vagyis mintegy 4,8 milliárd forintból hoz létre pilótaképző központot Sármelléken. A beruházással Norvégia legjelentősebb pilótaképző akadémiája érkezik Magyarországra, a központban évente háromszáz pilótát képeznek majd ki nyolcvan oktató és szakértő vezetésével.

A tervek szerint több európai nagyvárossal valósulhat meg a közvetlen légi összeköttetés
Fotó: Éberling András

A sármelléki repülőtér jelentőségét tovább növeli, hogy a közeljövőben autó­pálya-összeköttetést kap. A tervek szerint a 76-os főút és az ­M76-os találkozásánál teljes értékű, külön szintű forgalmi csomópontot építenek, mellette nagyméretű pihenővel. Ebből a csomópontból indul ki a Hévíz–Balaton Airport új megközelítése. Az út a repülőtér és a falu közé érkezik a forgalmi épülethez.

Már zajlanak a leendő M76-os gyorsforgalmi út munkálatai: 170 milliárd forintos beruházással épül az a negyven kilométeres, 2×2 sávos gyorsforgalmi út, ami Zalaegerszeget és az M7-es autópályát köti össze úgy, hogy érinti a 45 milliárd forint ráfordítással épülő zalaegerszegi járműipari tesztpályát is. A kétszer kétsávos út építése 2018 februárban kezdődött meg: egyrészt a Keszthely (Fenékpuszta)–Balatonszentgyörgy–M7-es szakasszal, valamint a 76-os főúttól, Alsónemesapátitól a zalaegerszegi cserlapi csomópontig tartó rész kivitelezésével. A közbenső szakasz építése várha­tóan idén kezdődik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.