Több volt tavaly a hazatérő, mint a kivándorló

A járvány hatására több tízezer magyar állampolgár költözött haza az elmúlt hetekben, ugyanakkor az elvándorlás mérséklődése már az elmúlt években megkezdődött. Tavaly – hasonlóan a 2018-as trendfordulóhoz – többen tértek haza, mint amennyien külföldre költöztek.

Nagy Kristóf
2020. 05. 12. 20:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két egymást követő évben, 2018-ban, majd 2019-ben is több magyar állampolgár költözött haza külföldről, mint amennyien elhagyták az országot.

A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint tavaly 21,9 ezer magyar állampolgár távozott külföldre, miközben 23,2 ezer, korábban kivándorolt, ám Magyarországon született magyar állampolgár tért vissza. A visszavándorló magyarok 30 százaléka Ausztriából, 28 százaléka Németországból és további 21 százaléka az Egyesült Királyságból tért haza. A 2018-as adatokhoz viszonyítva a Németországból visszatérők aránya emelkedett, miközben az Ausztriából és az Egyesült Királyságból visszavándorlók aránya kismértékben csökkent. A hazatérők 64 százaléka negyven évesnél fiatalabb, 28 százalékuk harminc év alatti volt. A hazatérők kicsivel több mint fele egyedülálló férfi.

A 2019-ben kivándorló magyarok 34 százaléka Ausztriát, 28 százaléka Németországot és 13 százaléka az Egyesült Királyságot választotta új otthonának. Miközben Ausztriába többen vándoroltak ki tavaly 2018-hoz viszonyítva, addig a másik két fő célország, Németország és az Egyesült Királyság részaránya csökkent. Külföldre leginkább a fiatal korosztályok tagjai vándorolnak: 45 százalékuk 30 év alatti, 71 százalékuk pedig még nem érte el a negyven éves életkort.

A koronavírus világjárvány kitörése ugyanakkor érdemben beleszólt a külföldi munkavállalásba: több tízezer magyar állampolgár tért haza, elsősorban munkahelye elvesztése miatt. A határokon bevezetett korlátozások, illetve a légi közlekedés leállása és a járványügyi tilalmak, továbbá az ezekből adódó hosszú távú bizonytalanság várhatóan egy ideig a legtöbb külföldre vágyót eltántorítja az elvándorlástól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.