Tovább apadnak a közterhek

A tavalyi azonos időszaknál ezerháromszázmilliárd forinttal érkezett több ja­nuár eleje és november vége között az államkasszába a legnagyobb adókból. A pénzügyminiszter helyettese lapunknak elmondta: az állami bevétel emelkedéséhez nem megszorítás vezetett, éppen ellenkezőleg. Idén ért véget a kétgyermekesek adókedvezményének emelését célzó négyéves program és csökkent a vállalkozások közterhe is, miközben újabb enyhítő lépések jöhetnek. Tállai András utóbbi kapcsán azt mondta: a kormány már dolgozik a második gazdaságvédelmi akcióterven.

Jakubász Tamás
2019. 12. 31. 5:45
null
Az online pénztárgépek alkalmazása is jelentős pluszösszegeket hozott az államkasszának Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Árulkodó adat olvasható ki az állam aktuális pénzügyi helyzetét bemutató legfrissebb kimutatásból. A pénzügyi tárca összefoglalója szerint január eleje és november vége között 12 450 mil­liárd forint érkezett az államkasszához a legnagyobb közterhekből, vagyis a társasági és a jövedéki adóból, az áfából, a járulékokból, valamint a személyi jövedelemadóból és a szociális hozzájárulási adóból. Az idei időszakos összeg majdnem 1300 milliárd forinttal nagyobb, mint a tavalyi tizenegy havi bevétel, az emelkedés jócskán meghaladja a tíz százalékot. A legnagyobb, több mint ötszázmilliárd forintos többletet az áfánál jegyezték fel, de az szja-nál is kétszázmilliárdos a bevételi plusz.

A növekedés okairól a pénzügyminiszter helyettesét kérdeztük. – A folyamat hátterében három lényeges, egymással szorosan összefüggő ok húzódik meg – kezdte Tállai András államtitkár. Az egyik a magyar gazdaság robusztus, öt százalék körüli bővülése.

– Ebben a teljesítményben érdemi szerepet játszanak a korábbi és a jelenlegi adócsökkentések. Az adórendszer átalakítása 2010-ben indult meg, a kezdeti lépések óta a társasági adó a legkisebb az Európai Unióban, a személyi jövedelemadó pedig a harmadik legalacsonyabb. Idén fejeződött be a kétgyermekes szülők adókedvezményét megduplázó négyéves program, és fut a vállalkozások által fizetendő szociá­lis hozzájárulási adó csökkentésének szintén hosszabb távú időszaka – sorolta a pénzügyminiszter helyettese, majd azzal folytatta: ezek az intézkedések is szükségesek voltak ahhoz, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedjen a munkahelyek száma, hogy több pénz maradjon a családoknál és hogy növekedjen a bérszínvonal.

Az online pénztárgépek alkalmazása is jelentős pluszösszegeket hozott az államkasszának
Fotó: Mirkó István

– Az adócsökkentések lényeges szerepet játszottak abban, hogy ma többen dolgoznak legális keretek között, mint korábban, és nagyobb a fizetésük is. Így folyhat be a kisebb adókból több – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette azt is: az emberek a nagyobb jövedelemből többet költhetnek el, a forgalom eltitkolására viszont az adóhivatal modern ellenőrzési rendszerei miatt egyre kisebb tér nyílik.A harmadik fontos pont tehát, a gazdasági növekedés és az adócsökkentések mellett, a feketegazdaság letörése.

A miniszterhelyettes arról is beszélt, mihez adhat anyagi alapot az adóbevételek ütemes emelkedése. – Az állam számottevő összegeket költ a családok támogatására, érdemi források kellenek például a családvédelmi akcióterv intézkedéseihez. De újabb adócsökkentésekhez is kell a fedezet – magyarázta az államtitkár. Utóbbi kapcsán kifejtette: a kormány már dolgozik a második gazdaságvédelmi akcióterv részletein, az intézkedések között a közterhek újabb enyhítése is szerepel majd.

A sikeres lépéseket pedig újabbak követik, vagyis az a helyes, ha az adócsökkentés adócsökkentést szül – vélekedett a miniszterhelyettes, majd hozzáfűzte: a kormány igent mond az adócsökkentésre, de határozott nemet a megszorításra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.