Tovább zsugorodik a közfoglalkoztatás

Egy év alatt több mint 23 százalékkal csökkent a közfoglalkoztatottak száma, 2018 februárja óta 36 ezren találtak állást az elsődleges munkaerőpiacon.

Nagy Kristóf
2019. 04. 15. 15:24
null
A közmunkás bérek emelését elkerülhetetlennek tartja a kormány Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig van már súlya a munkaerőpiacon a közfoglalkoztatásnak: a Belügyminisztérium legfrissebb, februári adatai szerint átlagosan 117 800 fő vett részt a közmunkaprogramokban. Ez a szám az összes magyarországi munkavállaló mindössze 2,6 százaléka. Egy év alatt több mint 23 százalékkal csökkent a közfoglalkoztatottak száma, 2018 februárja óta 36 ezren találtak állást az elsődleges munkaerőpiacon.

A legnagyobb javulást a Dél-Alföldön regisztrálták
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A közmunkások döntő többsége, több mint fele továbbra is az észak-magyarországi és az észak-alföldi régiókban található. A legnagyobb javulás egy év alatt a Dél-Alföldön következett be, a három megyében 27 százalékkal dolgoztak kevesebben a közfoglalkoztatásban, mint 2018 februárjában. Az iskolai végzettség alapján pedig az látható, szinte eltűnt a felsőfokú végzettségű közmunkás, számuk már a kétezer főt sem éri el, egy év alatt feleződött a létszámuk. A legtöbben szakmunkás és középfokú végzettséggel tudtak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, ugyanakkor a nyolc általánost befejezők létszámában is húszszázalékos csökkenést mért a belügyi tárca. A közmunkások közel hatvan százaléka mindössze legfeljebb nyolc általános iskolai végzettségű.

Február utolsó napján 265 és fél ezer álláskeresőt tartottak nyilván, amely az előző hónaphoz képest 4,5 százalékos, 11 300 fős emelkedést, míg 2018 azonos időszakához képest 4,9 százalékos, vagyis 13 700 fős csökkenést jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.