Turisztikai szakemberek szerint túlélhető ez a nehéz időszak

– Most nem a lázadásnak, hanem a felelős vállalkozói fellépésnek, a jogkövető állampolgári viselkedésnek van itt az ideje. Nem értek egyet a türelmetlenekkel, de arra kérem őket, hogy tartsák be a korlátozásokat, és amint lehet, oltassák be magukat – figyelmezteti Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke azokat a vendéglátósokat, akik a járványügyi korlátozások elleni tiltakozásul önkényes üzletnyitásokat terveznek.

2021. 01. 30. 11:08
null
A Balaton Sound fesztiválon történt erőszakok esetében több elkövető hivatkozott a sértettek kirívó öltözékére, táncára Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szörnyülködni kell a 2020-as év kedvezőtlen turisztikai mutatói láttán, hanem felejtsük el, mint egy rémálmot, és bízzunk benne, hogy a mi életünkben már nem lesz több világjárvány – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. Hoffmann Henrik, a magyar turizmus egyik legbefolyásosabb személye nem ért egyet a türelmetlen vállalkozó réteggel, és arra kéri őket:

bármennyire is nehéz, tartsák be a korlátozó intézkedéseket, és mielőbb oltassák be magukat a koronavírus-fertőzés ellen!

Vendéghiány. Az elszánt üzemeltetők vállalnák a szabálysértést is, hogy véget vessenek a korlátozásoknak Fotó: MTI/Marjai János

– Persze mindenki rosszul viseli, ha hosszú időn át nem megy az üzlet, nincs bevétele, de

ebben a helyzetben az óriási segítségnek tekinthető bértámogatáson és a hitelmoratórium meghosszabbításán, illetve az eddigi intézkedéseken túl mást nemigen tud tenni a kormány.

Megértem a családi vállalkozások, kisvendéglő-tulajdonosok fájdalmát, panaszát, de nekik is el kell fogadniuk:

most egy világméretű katasztrófa, egy háború sújt bennünket, amelynek – bármennyire is szomorú – veszteségei is vannak

– fogalmazott határozottan a gyakorló szakember.

Zsugorodó piac. A turizmus minden területén vannak veszteségek Fotó: Bach Máté

Kérdésünkre, hogy a várhatóan erős nyári balatoni turizmust miként érinti majd, ha újra el kell halasztani a hagyományos zenei fesztiválokat, Hoffmann Henrik úgy reagált: ha minél többen, minél előbb beoltatják magukat, akkor lesz fesztivál és számolhatnak zenei élményekkel is a nyári turisták.

Annak kapcsán, hogy a költségvetési bevételeik egy részének elvonása miatt takarékosabbra váltó önkormányzatok részt vesznek-e forgalomnövelő turisztikai rendezvények támogatásában, jelezte, hogy ez attól függ, a támogatásokról döntő helyi képviselő-testület mennyire előrelátó és számol-e azzal, hogy az e célokra fordított összegek a település hasznára válnak.

Van rá esély, hogy az idei főszezonban már nem kell kutatni a szórakozási lehetőségek után Fotó: Éberling András

– Úgy gondolom, az aranytojást tojó tyúkot érdemes továbbra is életben tartani – közölte a turisztikai szervezet vezetője, utalva a 2021 kapcsán is bizakodásra okot adó, bevált forgalomnövelő lehetőségeinkre, mint amilyenek a nyári balatoni fesztiválok.

Tavaly elmaradt a nemzetközi hírű Balaton Sound Zamárdiban
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hoffmann Henrik kitért arra is, hogy sikerült beindítani a síszezont is belföldön, a múlt hét végén például már megteltek a Mátrába és a Bükkbe vezető közutak.

– Annak ellenére, hogy a sítelepi szállodák is zárva vannak,

a téli sportolásra és a szánkózásra vágyók elhagyják az otthonukat, és a hóborította hegycsúcsok felé veszik az irányt. Ez egyébként a magyarok töretlen utazási kedvét is igazolja

– jegyezte meg Hoffmann Henrik.

Eplény egyre népszerűbb, ezért a sícentrum bízik a kedvező fordulatokban Fotó: Kurucz Árpád

Még kérdőjeles a rendezvénynaptár

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke szerint 2020-ban a legnagyobb veszteséget a gazdasági társaságba szerveződött fesztiválrendezők szenvedték el. Ez nem azt jelenti, hogy 2021-re nem terveznek fesztiválokat, hanem hogy a bizonytalanságok miatt kivárnak. Az egyik kereskedelmi rádióadónak adott nyilatkozatában Márta István úgy fogalmazott, nehezen tervezhetők a nagyszabású rendezvények, és egyelőre ugyanott tartunk, mint tavaly. – Remélhetőleg egyes rendezvények időpontcsúsztatással vagy programváltoztatással megvalósulhatnak késő nyáron, ősszel. A hagyományos tavaszi, illetve a nyár elejére tervezett fesztiválok viszont jelenleg kényes helyzetben vannak – fogalmazott a fesztiválszövetségi vezető.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.