Új Bajkál-alagút a konténervonatok gyorsításáért

Megkezdte működését a transzszibériai vasútvonal eddig szűk keresztmetszetnek tartott szakaszán a Bajkál-hegység második alagútja.

2021. 08. 02. 11:20
null
Egy övezet, egy út, Rail Cargo Terminal - BILK ről útnak indul az első közép európai árúkkal megrakott konténervonat Kínába, Kína, gazdaság, konténer, szállítás, selyemút, vasút, vonat, konténer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oroszországi Bajkál–Amur fővonalon a napokban tartották az ünnepélyes megnyitót, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök online kísért figyelemmel.

A 6,6 kilométeres, egyvágányú alagút építése 2014 májusában kezdődöttés 2018 márciusában fejeződött be.

A munkát az SK Most végezte, az Oroszországi Vasutak (RZSD) rendelte meg a vasútvonal korszerűsítése érdekében – adta hírül az International Railway Journal.

Kínai konténervonatot kezelnek a BILK-ben. A legtöbb áru a transzszibériai vonalon érkezik Európába Fotó: Magyar Nemzet-archív

A meglévő egyvágányú alagút, amely 1985-ben nyílt meg, a Kína–Európa konténeres áruforgalom kitüntetett útvonala. A konténerek számának gyors növekedése miatt a vonatoknak gyakran várniuk kellett Delbichinda és Daban között.

Az alagút átadásával a Delbichina–Daban vonalszakasz kapacitása jelentősen, napi 17-ről 85 vonatra nő.

Az új alagút átmérője 8,3 méter, és 300 méter mélyen vezetik. A második alagutat 35 méterre fúrták az eredeti vágattól. Az alagút nyugati kapuja az Irkutszki régióban, a keleti pedig a Burjati Köztársaságban található. Mindkét bejáratnál zárható kapuk vannak, amelyek lehetővé teszik az állandó, kilenc Celsius-fokos hőmérséklet fenntartását. Az orosz közlekedési minisztérium és az RZSD 8,8 milliárd dollárt (több mint 2200 milliárd forintot) tervez felhasználni vasútfejlesztésekre 2019 és 2023 között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.