Újra lesz víz a termáltóban

Elkezdődött a zalakarosi termáltó helyreállítása, így hamarosan a régi arcát mutatja majd a tavat körbeölelő, természeti értékekben rendkívül gazdag ökopart.

2019. 05. 21. 11:33
null
Hamarosan befejeződik a hibás vezeték cseréje Fotó: Varga György Forrás: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött a zalakarosi termáltó helyreállítása, így hamarosan a régi arcát mutatja majd a tavat körbeölelő, természeti értékekben rendkívül gazdag ökopart – tudtuk meg a település polgármesterétől.

Novák Ferenc kérdésünkre kifejtette, reményeik szerint hamarosan befejeződik a meghibásodott vízvezeték cseréje, feltöltik a termálkutat, és a nyár elejére tervezett újranyitásra visszatelepítik a növényzetet.

Hamarosan befejeződik a hibás vezeték cseréje
Fotó: MTI/Varga György

A fürdőváros látványosságának számító 1,3 hektáros, átlagosan 1,8 méter mély mesterséges tavának medréből tavaly május 17-én virradóra folyt el a víz.

Az azonnal megkezdett vizsgálat szerint a víz eltűnését a tó medrében fekvő vezeték meghibásodása okozta.

A nettó hetvenmillió forint ráfordítást igénylő helyreállítási munkák viszont csak azért most kezdődhettek el, mert azt hosszadalmas jogi és igazságügyi szakértői vizsgálat előzte meg.

Emellett ki kellett írni a közbeszerzési eljárást és meg kellett állapodni a zalakarosi gyógyfürdő, az önkormányzat és két, a tó újranyitásában érdekelt cég költségvállalásának arányáról.

A fürdőváros elfolyó termálvízkészletét megmentendő, az önkormányzat a 2010-es évek elején félmilliárd forintot fordított a különleges termáltó és környezetének kialakítására.

Azóta turisták ezrei keresik fel a fürdővárost. A balatoni üdülőkörzethez tartozó kisváros 2018-ban 15 százalékkal növelte vendégéjszakáinak számát az egy évvel korábbihoz viszonyítva, amivel Hévíz és Balatonfüred után a turisztikai régió harmadik leglátogatottabb helyévé vált.

A 2018-ban regisztrált 638 ezer vendégéjszakánál is jelentősebb, hogy a gyógyfürdőhelyen megszálló külföldi vendégek száma csaknem 12 százalékkal emelkedett. E rekordszintű növekedés példa nélküli az üdülőrégióban.

Turisztikai szakemberek szerint azonban a dinamikusan fejlődő Zalakaros teljesítőképességének határát feszegeti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.