Vakmerőség biztosítás nélkül síelni

Ausztriában is akár több millió forintra rúghat egy helikopteres mentés, amennyiben szerencsétlenül alakul a havas, jeges program és külföldiként szorulunk egészségügyi ellátásra.

2020. 02. 03. 15:45
A snowboarder makes a turn on a sunny winter day in the western Austrian ski resort of Sonnenkopf mountain in Langen am Arlberg
Megfelelő fedezet nélkül ráfizetéses lehet a havas kaland, akkor is, ha másnak okoztunk balesetet Fotó: Dominic Ebenbichler Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden évben felhívják a téli utazók figyelmét arra, hogy a kirándulás tervezésekor nem érdemes a napi néhány száz forintos utasbiztosítás díján spórolni, hiszen például a magyarok köré­ben egyik legnépszerűbb Ausztriában is akár több millió forintra rúghat egy helikopteres mentés, amennyiben szerencsétlenül alakul a havas, jeges program és külföldiként szorulunk egészségügyi ellátásra.

Az év ezen időszakában a káresemények több mint fele síbalesetből származik. Ha síelni indulunk, ne kizárólag az ár alapján válasszunk biztosítást, hanem arra figyeljünk, az milyen szolgáltatásokat és fedezeteket takar – tanácsolja az OVB Magyarország. Egy korábbi felmérés szerint jellemzően 100-200 ezer forintba kerül egy síeléssel, snowboardozással egybekötött téli vakáció, és a legtöbben tisztában vannak azzal is, hogy egy főre naponta már 5-800 forintért is köthető olyan utasbiztosítás, amely Euró­pán belül a téli sportolásra érvényes.

A tanácsadó cég példaként említi, hogy nemrégiben egy magyar diák megsérült egy osztrák sípályán, eltörte a karját, mentőhelikopterre, majd azonnali műtétre, kórházi megfigyelésre volt szükség. A kezelés alatt a gyermek édesanyja is kint tartózkodott, így a család összes költsége megközelítette a három és fél millió forintot, amit biztosítás nélkül nekik kellett volna előteremteniük, ám így a biztosító fizette ki a váratlan költségeket.

Télen a tapasztalatok szerint átlagosan öt napra kötnek biztosítást a magyarok, és többen vannak olyanok, akik a választható opciók közül a magasabb baleseti fedezetet kínáló konstrukcióra fizetnek be. A legtöbb téli utasbiztosítás kifejezetten a népszerű sportokra (például sí, snowboard, szánkó) van összeállítva, és olyan extra szolgáltatásokat tartalmaz, mint a síbérlet visszatérítését betegség esetén, a (saját és kölcsönzött) sí- és snowboardfelszerelés biztosítását, de akár emelt szintű jogvédelem- és felelősségbiztosítást is tartalmazhat.

Utóbbi azért nagyon hasznos, mert ha mi okozunk balesetet egy síelő társunknak, akkor a közúti balesetekhez hasonlóan nekünk kell helytállnunk az okozott károkért – jelezték a szakértők.

Megfelelő fedezet nélkül ráfizetéses lehet a havas kaland, akkor is, ha másnak okoztunk balesetet
Fotó: Reuters

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.