Végnapjait éli a devizahitel hatása

Még most sem múlt el a devizaalapú jelzáloghitelek hatása és vannak még bőven nyitott ügyek, azonban a folyamat hamarosan lezárulhat, és mindenképp sikertörténet, ami eddig végbement — mondta lapunknak Thummerer Péter, a követeléskezelők szervezetének új elnöke. Az iparág működési feltételei sokat javultak, ezzel együtt fontosnak tartják, hogy legyen végre egy törvény, ami kifejezetten ezt a szektort szabályozza.

Rácz Gergő
2019. 04. 30. 5:45
null
Thummerer Péter szerint egy-egy ügy rendezése akár tíz vagy még annál is több évig elhúzódhat Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ugyan még mindig kínálnak tendereken százmillió eurós nagyságrendben bedőlt jelzáloghitel-portfóliókat, mindenképp sikertörténet, ahogy Magyarországon a svájcifrank-alapú hitelezést kezelték, és a folyamat a végéhez közelít – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Thummerer Péter, az EOS Faktor Zrt. ügyvezetője, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (Makisz) új elnöke.

Vállalata egyike volt annak a négy tőkeerős követeléskezelő cégnek, amely sok milliárd forintért vásárolt meg kereskedelmi bankoktól bedőlt jelzáloghiteleket az elmúlt néhány év során. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) többször örömtelinek nevezte, hogy ezek a több száz milliárd forint értékű rossz hitelcsomagok kikerültek a bankok mérlegéből, így a pénzintézetek a hitelezéssel foglalkozhattak, és támogathatták a gazdasági növekedést. Ez azonban csekély vigasz annak a több ezer érintett ügyfélnek, akiket továbbra is otthonuk elvesztése fenyegetett.

Thummerer szerint siker, hogy a hitelportfóliók megvételét követően olajozottan és határidőn belül megtörtént az ügyfelek tájékoztatása, és mostanra az átvett portfóliók egy jelentős részé­ben sikerült megoldást találni, legyen szó a tartozás újratárgyalásáról vagy a terhelt ingatlan közös értékesítéséről. Hangsúlyozta, hogy a követeléskezelők, csakúgy, mint a bankok is, elsősorban a megállapodásra törekszenek, semmint a végrehajtásra, ezért fontos az együttműködési szándék az adósok részéről. Ebben az esetben a követeléskezelők is nyitottak arra, hogy az ügyfél anyagi helyzetének megfelelő, mindenkinek elfogadható megoldást dolgozzanak ki a törlesztésre.

Thummerer
Péter szerint egy-egy ügy rendezése akár tíz vagy még annál is több évig elhúzódhat
Fotó: Teknős Miklós

Thummerer elmondása szerint a nagyméretű jelzáloghitel-portfóliók piacának beindulása új helyzetet teremtett minden érintettnek, a követeléskezelők is fejlesztettek, létszámot bővítettek. Teljesen újszerű megközelítés kialakítására volt szükség, mivel egyedi megoldás kell egy többmilliós ingatlanhitel több évre szóló újratárgyalására, szemben azzal, mint amikor megegyezésre kell jutni egy pár tízezres telefontartozásnál, amire már megvan a bevett gyakorlat.

Az is kiderült, hogy számos esetben nehéz vagy szinte lehetetlen behajtani a tartozást. Az érintett hitelcsomagokban több olyan épület is van, amelyek vidéki kistelepüléseken találhatók. Itt nincs ingatlanpiac, amennyiben a telekszomszéd vagy egy családtag nem jelentkezik vevőként, más se fog. Ugyancsak meglepő nehézséget jelent a követeléseket érvényesíteni a befektetési céllal vett ingatlanok esetében, amennyiben a tulajdonos külföldre ment, és nem elérhető. Thummerer szerint ez Nagy-Britannia várható uniós kiválásával újabb nehézséget vethet fel.

Azzal kapcsolatban, hogy a százmilliárd forintos befektetésekkel jó üzletet csinált-e a maréknyi erős hátterű követeléskezelő, Thummerer szerint még korai nyilatkozni. Az EOS esetében, hasonlóan a bedőlt jelzáloghitel-szerződések piacához, általában öt, de akár tíz vagy annál is több évre kell berendezkedni egy sokmilliós jelzáloghiteles ügy végleges lezárására. Ez esetben azonban még csak néhány év telt el a tranzakciók lezárása, illetve az újszerű ügyfélállomány kezelésének kidolgozása óta, így a megtérülésről is csak később lehet biztosat mondani.

A Makisz viszonya sokat javult az elmúlt néhány évben mind a piacfelügyelettel, mind a végrehajtói szakmával, azonban a szervezet szerint a lakossági jelzáloghitel-portfóliók kezelése még most is sok szempontból újszerű helyzet. Ezért azt szeretnék elérni, hogy szülessen egy törvény, amely kifejezetten az iparág működéséről rendelkezik, mivel ennek hiányában most is sok a bizonytalanság. – Nem bánjuk, ha korlátokat állítanak, csak egyértelműek legyenek a szabályok – mondta Thummerer.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.