Vissza a boltokból az éttermekbe

Zajlik a visszarendeződés a válság által érintett munkaerőpiacokon: a vendéglátóhelyek, szállodák kényszerű leállásai miatt tavaly elvándorolt alkalmazottak tömegeinek jó része elhagyni készül az ideiglenes áruházi, kisbolti állásokat, miután visszacsábítják őket a főszezoni ajánlatok – jelezte lapunknak a kereskedelmi szövetség. A szakszervezet szerint a nyáron fokozódhat az áruházi állomány leterheltsége, miközben az újraindulással minden gazdasági területen megélénkül a verseny a munkavállalók kegyeiért.

2021. 05. 27. 6:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rövid időn belül visszatérhetnek az újrainduló turisztikai szolgáltatások állásaiba azok a munkavállalók, akik a koronavírus miatt bezárt vendéglátóhelyekről, szállodákból, illetve egyéb vagy szezonális szolgáltatóhelyekről a járványhullámok idején igazoltak át az évek óta nagyrészt üres áruházi állásokba – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a korábbi munkáltatóhoz tervezett visszatérés, ezzel

a járvány miatt átalakult munkaerőhelyzet újabb változása a belföldi szezon indulásával párhuzamosan erősödik.

Mint mondta, vannak, akik tárgyalnak a turisztikai cégekkel, és olyan alkalmazottak is akadnak, akik a pandémia előtti külföldi munkaadójuktól várnak szezonális ajánlatokat.

Dilemmázó dolgozók. Megint változásban van a kiskereskedelem munkaerőpiaca (képünk illusztráció)
Fotó: Frank Yvette Délmagyarország

– A munkaerő­hiány várhatóan visszatér a kereskedelemben, jóllehet azt idővel kiegyensúlyozzák majd a humán erőforrást helyettesítő digitális beruházások, például az önkiszolgáló rendszerek terjedése – állapította meg a szakember.

Vámos György felidézte: április 7-én a lezárt iparcikküzletek és a szolgáltatóhelyek is újraindulhattak, a közös nyitások markánsan befolyásolják a vásárlói szokásokat.

– Az együttes újraindulás kimutathatóan ösztönzi a költekezési kedvet,

aminek ­köszönhetően fokozatosan erősödik vissza a piac, mivel

a járványhelyzet enyhülésével nyílnak a pénztárcák és egyre inkább kedvet kapnak a fogyasztók a kisebb-nagyobb vásárlásokra.

Mindez ismert lélektani okokra vezethető vissza: ha beülhetünk az étterembe, előtte vagy utána szívesebben nézegetjük a kirakatokat is – fogalmazott a főtitkár, rámutatva, hogy ugyanakkor még érezhető az óvatosság a korlátozások idején egyébként mindvégig fegyelmezetten vásárló lakosság fogyasztói magatartásában. A továbbra is kötelező beltéri maszkviselés, illetve a vevőszám négyzetméter alapú szabályozása egyelőre nem is engedi a teljes kötetlenséget a mindennapos bolti tartózkodások során – figyelmeztetett.

Az üzletek védekezési gyakorlatában egyelőre marad a fokozott óvatosság Fotó: Magyar Nemzet

Mint Vámos György kiemelte, a kiskereskedelem, a megélhetési kiadások a gazdaság egészéhez igazodnak. Ezért

biztató, hogy a statisztikák a felzárkózás és a stabilizáció jeleit mutatják.

A főtitkár szerint kiemelt fegyvertény, hogy a beoltottság növekedésével egyre kisebb az esélye egy újabb bezárással járó korlátozássorozatnak. Ez a gazdaság újraindulása szempontjából lesz meghatározó, a szereplők ugyanis így hamarabb juthatnak el a veszteségek lefaragásától a bővülés felé.

A szakember megemlítette azt is, hogy a családok zsebében nagyságrendileg ezermilliárd forintot hagyó hiteltörlesztési moratórium augusztus végén előreláthatóan ugyan kifut, ám

bő egy esztendeig elengedhetetlen támasza volt a vírusválságtól megroggyant lakossági fogyasztásnak.

Helyzetbe kerülnek a tavaly állás nélkül maradt vendéglátópari alkalmazottak, újra a munkaerőhiány diktálja az iramot
Fotó: Bach Máté

– Nincsenek kiugró jelenségek, az egyes kereskedelmi egységekben

nem jelentős a válság sújtotta területekre visszatérni készülő dolgozók aránya, de már érezhető a mozgolódás, érdeklődés.

Szektortól függetlenül a legtöbb munkavállaló alapvetően úgy gondolkodik, hogy ha kap egy, a jelenleginél időbeosztás, fizetés, leterheltség szempontjából kedvezőbb állásajánlatot, ami hónapok múlva is megélhetést biztosít, elfogadhatja azt – közölte megkeresésünkre a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Bubenkó Csaba elképzelhetőnek tartja, hogy – függően az elvándorlás ütemétől – főként a tipikus bolti-fizikai feladatkörökben a nyár előrehaladtával

a nyugdíjas- és diákszövetkezetekből pótolt áruházi állományok leterheltsége az átrendeződésekkel tovább növekedhet,

ami az év végén hagyományosan erős bevásárlási szezon előtt újabb, akár ágazati szintű kérdéseket vethet fel a munkáltatók és az érdekképviseletek között.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.