Áder János: Új biztonsági kihívásokkal kell számolnia a NATO-nak

Olyan új biztonsági kihívásokkal kell számolnia a NATO-nak, mint a klímaváltozás, a növekvő migrációs nyomás vagy az Európában fokozódó terrorveszély – mondta Áder János köztársasági elnök a Bukaresti Kilencek államfőinek csütörtöki kassai találkozóját követően a magyarországi közmédia képviselőinek.

Forrás: MTI2019. 02. 28. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János elmondta: a négy visegrádi és a három balti állam mellett Bulgáriát és Romániát magában foglaló országcsoport vezetői úgy látták, egyre több forrást kell biztosítaniuk a terrorizmus elleni védekezésre, valamint egyetértettek abban, hogy ezen a területen javítani kell az együttműködést, az információcserét a jövőben.

Az államfő fontosnak nevezte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azon kijelentését, amely szerint nem a bürokráciát kell növelni, hanem a védelmi képességeket javítani.

Áder János megjegyezte: jogos az az elvárás, hogy a szervezet minden tagállama fordítsa védelmi kiadásokra a hazai össztermékének (GDP) két százalékát. Megemlítette, a NATO-tagállamok körülbelül fele felel meg ennek az elvárásnak.

Nagyon fontos a NATO egységének megőrzése – hangsúlyozta Áder János, a kohézió mellett a szolidaritás eszméjének fontosságát emelve ki.

Fenn kell tartanunk azt a közös elhatározást, hogy az ehhez szükséges többletforrásokat közösen biztosítjuk – tette hozzá a köztársasági elnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.