Sokba kerülnek a transznemű katonák

2016 óta közel 23 ezer pszichoterápiai kezelést, több mint kilencezer hormontabletta-receptet, illetve 161 sebészeti beavatkozást finanszírozott adófizetői pénzből a Pentagon.

Judi Tamara
2019. 02. 28. 8:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő összeget, mintegy nyolcmillió dollárt költött az utóbbi években az amerikai védelmi miniszté­rium transznemű katonákra – derült ki az USA Today által frissen nyilvánosságra hozott adatokból. Eszerint 2016 óta közel 23 ezer pszichoterápiai kezelést, több mint kilencezer hormontabletta-receptet, illetve 161 sebészeti beavatkozást finanszírozott adófizetői pénzből a Pentagon.

Utóbbiak zömé­ben mell- és méheltávolítást, illetve hímvesszőképzést foglalnak magukban, írta az amerikai napilap, amely szerint a legnagyobb összeget – körülbelül 5,8 millió dollárt – mégis a szóban forgó katonáknak nyújtott, lelki gyógyulást lehetővé tevő kezelések tesznek ki. 2016 óta feltehetőleg 1524 egyenruhást diag­nosztizáltak nemi identitászavarral a hadsereg berkeiben, ám arról nincsenek pontos számok, hogy hány katona vette igénybe a fent említett kezeléseket. Az USA Today egyébként úgy tippeli, hogy legalább húsz magas rangú (őrnagy vagy magasabb rangú) vezető is a nemi identitászavarosok közé tartozik.

A transznemű katonák kérdése Donald Trump elnök hatalomra jutása óta különösképp foglalkoztatja az amerikai közvéleményt, a republikánus politikus ugyanis már 2017 nyarán bejelentette, hogy kitiltja őket a hadseregből. Mivel az LMBT (meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű) szervezetek több helyen is bírósághoz fordultak, a kérdés idén januárban jutott a legfelsőbb bíróság elé, amely azonban jóváhagyta Trump döntését.

A patthelyzet mindenesetre azóta sem szűnt meg, a legfelsőbb bíróság ugyanis lehetővé tette az alsóbb szintű bíróságoknak, hogy tovább dolgozzanak az ügyön.

Transznemű egyenruhások Trump januári évértékelő beszédének helyszínén is megjelentek, méghozzá Nancy Pelosi demokrata párti házelnök meghívására. Pelosi sosem rejtette véka alá, hogy ellenérzései vannak a tiltással kapcsolatban, amelyet korábban undorító és gyáva lépésnek nevezett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.