Kijevi gesztus a magyaroknak és hazánknak

2019. 05. 21. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij tegnapi beiktatásán számos külföldi vendég volt jelen, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte, aki külön kétoldalú megbeszéléseket is folytatott az új ukrán államfővel Kijevben. A tárgyalások után Áder János az MTI-nek elmondta, a kárpátaljai magyarok gondjairól is beszéltek, a magyar köztársasági elnök pedig azt javasolta ukrán partnerének, hogy minél hamarabb állítsanak fel egy közös bizottságot, amelyben az összes vitás kérdést nyugodt légkörben tudják megbeszélni és megoldani.

A javaslatot Zelenszkij helyeslően fogadta – mondta el Áder János. „Nekünk az az érdekünk, hogy Ukrajnával mint a legnagyobb lakosságszámú szomszédunkkal is ugyanolyan rendezett és nyugodt viszonyt ápoljunk, mint a többi szomszédunkkal. Erre mi készek vagyunk. Ugyanakkor azt is világossá tettem, hogy a Kárpátalján élő magyarok nem kérnek többet, mint azt, hogy Ukrajna az alkotmányban rögzített és az általa nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit betartsa” – emelte ki az államfő.

A Petro Porosenko elnöksége idején megromlott ukrán–magyar kapcsolatok szempontjából fontos diplomáciai gesztusnak tekinthető a tegnapi találkozó. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten azt mondta, remélhetőleg az új ukrán elnök másként viszonyul a nemzetiségekhez, így a kárpátaljai magyar közösséghez is.

Petro Poro­senko egyik utolsó aktusaként ugyanis aláírta azt a nyelvtörvényt, amely ellen hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük a jogszabály a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát. A törvénnyel kapcsolatban Volodimir Zelenszkij egyelőre csak annyit közölt, alkotmányos kontrollra küldi majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.