Megalakult Antti Rinne vezetésével a finn balközép kormány

Helsinki, 2019. június 6., csütörtök (MTI/dpa/AP) – Megalakult az Antti Rinne miniszterelnök vezette finn balközép koalíciós kormány csütörtökön.

Forrás: MTI2019. 06. 06. 17:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 19 tagú kabinetet a parlamenti bizalmi szavazást követően Sauli Niinistö államfő eskette fel.

Az 56 éves szociáldemokrata Rinne négy hétig tartó tárgyalások eredményeként alakította meg az ötpárti kormánykoalíciót június elején.

A baloldali Szociáldemokrata Pártból (SPD), a liberális Centrum Pártból, a svéd ajkúakat képviselő Svéd Néppártból, a Zöldekből és a Baloldali Szövetségből álló szövetség, amely kényelmes többséggel, vagyis összesen 117 parlamenti mandátummal rendelkezik a 200 tagú törvényhozásban, hétfőn mutatta be programját.

Ennek egyik fő célkitűzése az infrastruktúra és a jóléti szolgáltatások fejlesztése, akárcsak az oktatásra fordított befektetések növelése. A program nagy hangsúlyt helyez továbbá a klímaváltozás elleni küzdelemre, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére.

A kormány tagjainak túlnyomó többsége – vagyis tizenegy miniszter – nő.

A külügyi tárcát a zöldpárti Pekka Haavisto vezeti, a pénzügyminiszteri megbízatást pedig a centrumpárti Mika Lintilä kapta.

Finnországban április 14-én tartottak parlamenti választásokat, amelyen az ellenzéki SPD a voksok 17,7 százalékát, az euroszkeptikus Finnek (korábban Igazi Finnek) a 17,5 százalékát szerezték meg.

A jobbközép Nemzeti Szövetség 17 százaléknyi szavazatot gyűjtött össze. A kormányzó Centrum Párt 13,8 százalékot, az ellenzéki Zöldek Szövetsége pedig 11,5 százalékot tudhat magáénak. A többi párt – összesen 19 párt indult – tíz százalék alatti eredményt ért el.

Az országot 2015 óta vezető centrumpárti Juha Sipilä korábbi miniszterelnök nem vállalt tárcavezetői tisztséget az új kormányban annak ellenére, hogy pártja is részt vesz a kormánykoalícióban. Emellett a Centrum Párt gyenge választási eredménye miatt lemondott pártelnöki megbízatásáról is.

Rinne húsz év óta az első baloldali kormányfője Finnországnak.

Finnország veszi át Romániától július 1-jén az Európai Unió soros elnökségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.