Kína bármikor bevonulhat

Bármikor bevonulhatnak a kínai erők Hongkongba, a jogszabályi háttér adott a fegyveres fellépéshez – mondta el lapunknak Salát Gergely sinológus. A Peking-ellenes tüntetések felbőszítették a közvéleményt, amire a propaganda is rájátszik.

Buzna Viktor
2019. 08. 16. 6:50
Police fire tear gas at anti-extradition bill protesters during clashes in Sham Shui Po in Hong Kong
Salát Gergely sinológus Fotó: Thomas Peter Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentámadásba lendültek a tömegtüntetéseket megelégelő, a szárazföldi Kínával szimpatizáló hongkongiak. Egyetlen nap alatt több mint 90 ezer ember írta alá a demonstrációk befejezését követelő internetes petíciót, amit a Hongkongi polgárok nevű civil csoport kezdeményezett. Ötpontos követelésükben például a rendőrség támogatására kérik a lakosokat, és felszólítják a kormányt, hogy ne adjon engedélyt a tüntetésekre addig, amíg a társadalmi rend helyre nem állt.

A civil kezdeményezés pekingi hátszelet kaphatott, hiszen a szervezet az öt vezető hongkongi napilapban hirdette a petíciót, de beszámolt róla a kínai sajtó is. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a közvéleményben felerősödött a Peking-ellenes, demokráciapárti tüntetőkkel szembeni csalódottság.

A tüntetők a héten megszállták a hongkongi repülőteret, ami sorozatos járatkimaradásokhoz, közlekedési káoszhoz vezetett. Demonstrációjuk egészen eldurvult, miután a rendőrség megpróbálta kiüríteni az épületet. Videófelvételeken látszik, hogy a tüntetők egy rohamrendőrt bántalmazni kezdenek, az egyenruhás csak lőfegyverét elővéve tudta visszavonulásra kényszeríteni támadóit.

A tüntetők továbbá elfogtak és megvertek egy férfit, akit kínai ügynöknek véltek, illetve a pekingi pártsajtó angol nyelvű kiadványának, a Global Timesnak a riporterét is bántalmazták. A repülőtéren látottakhoz hasonló erőszakra korábban nem került sor, s érezték ezt a tüntető fiatalok is. Az eset után sokan a hongkongiak és a pórul járt utasok bocsánatát kérő transzparensekkel készült fotókat posztoltak.

– Kínában kampány indult a hongkongi tüntetések ellen, és hatásosnak bizonyulnak. Nagy a felháborodás a kínai társadalomban – mondta lapunknak Salát Gergely sinológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkatársa.

A szakértő elmondta, a helyzet kiélezett és teljesen kiszámíthatatlan, ezért azt sem lehet megítélni, mikor dönt a pekingi vezetés úgy, hogy saját kezébe veszi az irányítást. – Egy fegyveres beavatkozásnak a tajvani viszonyban lenne nagyon rossz üzenete – válaszolta kérdésünkre Salát.

A Kínával szemben ellenséges szigeten jövő januárban lesznek választások, és van esélye a Kínával szimpatizáló erőknek a győzelemre. – Ha Peking fegyverekkel avatkozik be Hongkongban, az a velük szimpatizáló tajvaniakat is bizonyára elidegenítené – folytatta Salát.

A szakértő megjegyezte, a Kínai Népi Hadseregnek van helyőrsége Hongkongban, és a jogszabályi háttér is adott Kínának ahhoz, hogy fegyveres erőket vessen be. – Az 1997-ben aláírt átadási szerződés szerint Hongkong kül- és biztonságpolitikája tartozik Pekinghez, a belügyeit illetően autonómiát élvez – folytatta Salát.

Salát Gergely sinológus
Fotó: Reuters

A szakértő szerint nem véletlen, hogy a kínai propagandában a tüntetőket terroristáknak nevezik, s állítják, a háttérben külső erők, például az Egyesült Államok áll. – A kormány terroristának minősíti őket, vagyis nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Ez megteremti a jogszabályi környezetet a fegyveres beavatkozáshoz – tette hozzá.

Hogy Peking bármikor léphet, arra a napokban számos jel utalt. Szerdán pedig az Egyesült Államok közölt olyan műholdfelvételeket, melyek szerint félkatonai alakulatok gyülekeznek a város körül. Erre hivatkozva Donald Trump amerikai elnök Twitteren higgadtságra kérte kínai kollégáját, Hszi Csin-ping (Xi Jinping) államfőt, és személyes találkozót javasolt a helyzet rendezésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.