Véget ért a mekkai nagy zarándoklat

2019. 08. 12. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 2,5 millió muzulmán vett részt vasárnap a sátán jelképes megkövezésében Szaúd-Arábiában, jelentette az MTI. Ez volt a mekkai zarándoklat utolsó napja, amelynek a lezárását jelzi a világszerte megkezdődött íd al-adha áldozati ünnep.

A hadzs befejezéseképpen a muzulmán férfiak leborotválják, a nők pedig megfésülik a hajukat, ami a lelki megújulást és újjászületést jelképezi. Az ötnapos mekkai zarándoklatot minden muzulmánnak egyszer életében teljesítenie kell, ha pénzügyileg és fizikailag képes az utazásra.

A muzulmánok világszerte ünnepléssel emlékeznek meg a zarándoklat végéről, ilyenkor húst osztanak a szegényeknek.

Szaúd-Arábia szerint idén 1,85 millió zarándok érkezett Mekkába több mint 160 országból. A királyságból 634 ezren csatlakoztak hozzájuk, hetven százalékuk nem szaúdi lakos. A tömeg egy része tegnap a Mína melletti hatalmas sátortáborban szállt meg, amelyet a ­szaúdiak erre a minden évben megismétlődő gigászi eseményre építettek. 2015-ben ­rossz szervezés miatt többen meghaltak a táborban a tömegek összeütközése során kialakult tumultusban, azóta teljesen átszervezték az irányítást, így egybehangzó beszámolók szerint az idei hadzson semmiféle fennakadás nem volt.

A hadzs a világ egyik legnagyobb vallási eseménye, amelynek biztosítása hatalmas logisztikai feladatot jelent évente a szaúdi kormány számára.

Egészségügyi ellátást nyújtanak, ételt, vizet osztanak a zarándokok számára a hadzs különböző állomásain. A zarándoklat fontos része az Arafát-hegyen történő állatáldozat, a higiéniai szabályok figyelembevétele miatt ilyenkor a hegyen mozgó vágóhidak működnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.